13 d'agost de 2022
Ampliat el termini per presentar comunicacions al X Congrés de la CCEPC Vista general de Manresa. Anys vint, segle XX. Arxiu Jaume Pons i Agulló. Font: ALOY, J. ; RUBÍ M.G. Història gràfica de Manresa, vol. “La Restauració (1875-1931) - El paisatge urbà” Ed. Parcir Edicions Selectes, Manresa 1996.

Ampliat el termini per presentar comunicacions al X Congrés de la CCEPC

Vista general de Manresa. Anys vint, segle XX. Arxiu Jaume Pons i Agulló. Font: ALOY, J. ; RUBÍ M.G. Història gràfica de Manresa, vol. “La Restauració (1875-1931) - El paisatge urbà”  Ed. Parcir Edicions Selectes, Manresa 1996.
Vista general de Manresa. Anys vint, segle XX. Arxiu Jaume Pons i Agulló. Font: ALOY, J. ; RUBÍ M.G. Història gràfica de Manresa, vol. “La Restauració (1875-1931) – El paisatge urbà” Ed. Parcir Edicions Selectes, Manresa 1996.

S’ha ampliat el termini per a la presentació de propostes de comunicacions al X Congrés de la CCEPC, al voltant del tema “Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris”.

  • Fins al 30 de juny vinent hi ha temps per inscriure el títol de la comunicació amb un resum de 1.000 caràcters.
  • Fins al 21 de setembre es pot lliurar el text sencer de la comunicació (màxim de 30.000 caràcters, incloses les notes, i tres imatges o gràfics).

La recepció de textos es fa a la seu de la CCEPC, carrer del Carme 47 (IEC), 08001 Barcelona.

“Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris”

El sòl, el subsòl, els minerals, l’aigua terrestre, els oceans, l’atmosfera, la radiació solar, els éssers vius, els boscos… posen a la nostra disposició una sèrie de recursos que nosaltres transformem i posem al servei de les nostres necessitats de subsistència. Parlar d’aquests recursos (ecosocials, més que naturals) va més enllà de la descripció del món físic i inclou les distintes activitats humanes que han transformat secularment el territori. Hom ha projectat diverses mirades sobre aquest recursos, malauradament sovint dissociades. La visió històrica sobre el seu ús i els conflictes i solucions que han generat queda reforçada per la d’altres disciplines científiques i tècniques i, alhora, la saviesa i l’experiència del passat pot il·luminar el tractament present i futur dels recursos avui dia disponibles.

El X Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, se celebrarà els dies 21, 22 i 23 d’octubre de 2016 a Manresa.

La seva explotació cada cop més intensiva i la perspectiva de l’exhauriment d’alguns d’ells (especialment els combustibles fòssils) obliga a una nova mirada en la cerca de recursos renovables més propers, accessibles i també més lligats al territori. La potenciació del seu coneixement permet fer una aproximació de les fortaleses i oportunitats per encarar equilibris futurs més sostenibles.

Mantenint una visió holística sobre els recursos, a efectes de participació s’han elegit quatre àmbits en funció de quatre de les grans necessitats humanes: l’alimentació, el poblament, les comunicacions i l’energia. Es fomenta, doncs, una visió transversal i interdisciplinària on un mateix recurs (per exemple, l’aigua) incideix en diferents necessitats, sovint de forma conflictiva que cal resoldre (aigua de boca, aigua de reg, l’aigua industrial o les centrals hidràuliques). En cada àmbit s’acceptaran comunicacions que incloguin interpretació històrica, anàlisi actual i perspectives de futur.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.