18 d'abril de 2024

Conferència: ‘Recuperar i divulgar el passat jueu: relat d’una experiència’

Conferència: ‘Recuperar i divulgar el passat jueu: relat d’una experiència’ Baixada dels Jueus (Manresa). Foto: CEB

Presentació a la ciutat de Manresa de la guia ‘Recuperar i divulgar el passat jueu: relat d’una experiència’

L’historiador igualadí Josep Alert, resident a Manresa des de fa molts anys, proposa redescobrir amb la seva guia de La Barcelona Jueva, una òptica concreta del passat jueu: la petjada -material i immaterial- que hi ha deixat la presència jueva, llarga en el temps, però amb parèntesis i alts i baixos. Una presència, com demostra l’edició, d’un abast més profund del que hom pensa.

El relat arrenca en una data tan llunyana com el segle V, quan van arribar a la costa catalana jueus migrants de l’altra cantó de la Mediterrània. L’adveniment de la Barcelona comtal, després de l’etapa visigòtica i la dominació musulmana, va implicar també la puixança de la comunitat, que va assolir un paper molt destacat en la vida econòmica, política i cultural. Durant l’edat mitjana, i fins a l’ensulsiada del 1391, el call va ser l’espai exclusiu dels jueus. En els segles següents, la Inquisició es va convertir en un flagell implacable. Ja en el segle XX, van aterrar a Barcelona molts jueus que fugien de l’antisemitisme nazi, tot i que els esperava una Espanya on també imperava el feixisme. L’esperança d’escapar de la mort va dur milers de persones a creuar els Pirineus i trobar un recer en una ciutat que “era un niu d’espies dels dos bàndols en lluita”.

La conferència ‘Recuperar i divulgar el passat jueu: relat d’una experiència’ anirà a càrrec de Josep Alert i Puig, el dijous 29 de setembre a les vuit del vespre al Centre Cultural del Casino. L’acte és organitzat pel Centre d’Estudis del Bages i serà presentat per Francesc Comas, president del Centre d’Estudis del Bages. Durant la conferència també repassarem la història del llegat dels jueus a la ciutat de Manresa.

portadabcnjuevaMés enllà d’una guia turística

Ressegueix la petjada dels jueus sobre la ciutat de Barcelona des de l’edat mitjana fins a l’actualitat. Quin rastre hi han deixat? Quins espais de la ciutat en conserven la petjada? Què en queda, de l’antic call, que allotjà una de les comunitats més importants de l’Europa del sud? Què se’n va fer, dels jueus barcelonins, després de l’expulsió? Què se’n sap dels que, malgrat la Inquisició, van decidir quedar-se? Quan es va recuperar el culte jueu a la ciutat? Com i quan van tornar a la capital catalana? De què fugien? Aquestes i altres qüestions són les que trobaràs en el llibre.

Descobriràs, també, quantes comunitats hebrees hi ha; quins jueus barcelonins han estat o són figures de renom, o quina relació hi ha entre els jueus i indrets tan destacats com el Palau de la Generalitat, la Llotja de Mar, la Barceloneta, el Pla de la Boqueria, el Poblenou, el Mercat de Sant Antoni, l’Estadi Olímpic, Montjuïc, l’Estació de França i el Camp Nou.

L’autor

Josep Alert va néixer a Igualada el 1966. Llicenciat en història, ha estat docent i ha exercit tasques periodístiques en mitjans locals i comarcals. Ha treballat com a dinamitzador comunitari i tècnic de cultura en l’àmbit municipal. Participa en projectes de recerca i divulgació relacionats amb el patrimoni i la memòria històrica. Actualment, treballa en l’àmbit de la gestió cultural i el turisme cultural. Per encàrrec de l’Ajuntament de Manresa, l’any 2013 va coordinar l’Any Amat- Piniella. Juntament amb Pol Huguet, és autor de la guia La Sèquia de Manresa (Cossetània, 2014).

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.