Darreres publicacions

PVP: 18 €

NOVETAT! Sant Benet de Bages. Entendre un monestir.

Quan i per què es va fundar el monestir? Com funcionava? Com es finançava? Què volia dir que era el senyor feudal de Navarcles i Sant Fruitós? Quins drets tenia sobre el territori? Per què va passar a dependre de Montserrat? Què va passar quan els monjos van marxar el 1835? Qui el va comprar? Per què la família Casas el va comprar? Com el va transformar? Un llibre de 288 pàgines, editat en color, amb fotografies, mapes i gràfics que il·lustren la història del monestir i la relació amb els pobles dels voltants. L’edició és a cura del Centre d’Estudis del Bages. L’autor Llorenç Ferrer va formar part de l’equip que va redactar el Pla Director del monestir.

Llibre tines medievals Corominas

PVP: 20 €

NOVETAT! Premses, tines i trulls medievals al Berguedà, nord del Bages i part del Solsonès. Antics testimonis de com es feia al vi a l’edat mitjana

Es tracta d’un interessant llibre que presenta el treball de camp realitzat pels germans Corominas a la recerca de pedres i codineres relacionades amb el vi. Antics testimonis de com es feia el vi a l’edat mitjana. El treball és una bona contribució, valuosa i notable, en l’estudi dels vestigis antics relacionats amb la vinya i l’elaboració de vi. Són més de quatre-centes pàgines, totes i cadascuna plenes de coneixement, de dades, de fotografies i de dibuixos a disposició de qui tingui ganes de conèixer, amb tots els detalls, el fascinant procés de fer vi allà on les vinyes enriqueixen el paisatge i les relacions humanes.

Llibre

PVP: 20 €

NOVETAT! Auge i declivi d’una burgesia catalana, Manresa a la baixa edat mitjana 1250-1500

The Rise and Decline of an Iberian Bourgeoisie. Manresa in the Latter Middle Ages, 1250-1500 és l’obra de Jeffrey Fynn-Paul que el Centre d’Estudis del Bages ha traduït al català amb el suport de l’Ajuntament de Manresa, el Parc de la Sèquia i la UManresa. L’obra dóna a conèixer al públic la història política, econòmica i social de la ciutat de Manresa, que es converteix així en un dels pocs municipis de Catalunya, i de l’estat, que compta amb una anàlisi tan completa, detallada i actualitzada de tot el que va succeir durant el segle XIV i el primer terç del XV.

portada

PVP: 24 €

El convent dels framenors caputxins a Manresa 1582 – 2007

Fra Pere Cardona i Bueno (Barcelona 1943) ingressà a l’Orde dels framenors caputxins l’any 1963. Acabats els estudis de filosofia i teologia rebé l’ordenació presbiterial a Manresa l’any 1976 de mans del bisbe Ramon Masnou. Es llicencià en teologia. Ha col·laborat en publicacions sobre temes d’història de l’Orde. L’any 1994 publicà una monografia sobre la vida i projecció dels caputxins a la ciutat de Tarragona, editada per l’Institut d’Estudis Ramon Berenguer IV. Actualment és vicepostulador per a les causes de beatificació i canonització de diversos caputxins. Recentment ha investigat amb documentació inèdita d’arxiu la vida i la irradiació dels caputxins a la ciutat de Manresa des de la seva fundació el 1582 fina el 2007.
portada2

PVP: 15 €

Els Castells i Torres Medievals del Bages | Col·lecció Monogràfics 29 | XXVI Premi Antoni Esteve 2013

Xavier Sitjes Molins (Sallent, 1921) establert a Manresa el 1946, és una persona  compromesa amb la ciutat, la comarca i el país, i amb els ideals del catalanisme, la llibertat i la justícia social. És, a més, un rellevant investigador i divulgador especialitzat en patrimoni medieval i barroc, tot un referent per als estudiosos en aquests àmbits.
Portada 3

PVP: 18 €

Miscel·lània d’Estudis Bages Bagencs. Manresa de la Guerra dels Segadors a la Guerra Gran

Des de Manresa i del Bages s’ha investigat amb profunditat sobre el període entorn de la Guerra de Successió. Diversos historiadors ens presenten el fruit de les seves recerques que ofereixen una visió àmplia sobre diversos aspectes de la societat del Bages entre la Guerra dels Segadors i la Guerra Gran. El resultat és aquesta Miscel·lània que és l’aportació científica que des del Bages es fa a la gran mobilització que a Catalunya s’ha produït entorn del Tricentenari de la Guerra de Successió. La miscel.lània s’obre amb el text de l’alcalde Valentí Junyent, la presentació de Joan Calmet, regidor de cultura, el pròleg de Jaume Serra del CEB i la introducció de Marc Torras, coordinador de l’obra. En aquest llibre miscel·lani podem llegir estudis de Marc Torras i Serra sobre la documentació dels segles XVII i XVIII que es troba a l’Arxiu Comarcal del Bages, també fa un estudi sobre les institucions del poder a la Manresa dels segles disset i divuit. Pol Messeguer Bell estudia la Generalitat de Catalanya manresana (1651-1652). Francesc Comas ens explica la pesta de 1654. Llorenç Ferrer-Alòs analitza les finances i el deute municipal a Manresa en els segles XVII i XVIII i l’efecte de la Guerra dels Segadors i la Guerra de Successió. Igualment Llorenç Ferrer-Alòs fa un estudi sobre el pas de la pell i la seda al cotó, passant per la vinya i l’aiguardent, i l’aprofitament de les oportunitats econòmiques a la Manresa del segle divuit. Francesc Serra Sellarès tracta de la Guerra de Successió a Manresa, de les conseqüències de la Guerra de Successió a Manresa i també ens ofereix unes biografies de manresans destacats dels segles XVI-XVIII. Adrià Cases Ibáñez estudia el cost socioeconòmic de la Guerra de Successió a Manresa i el Bages (1701-1713). Joan Bosch i Ballbona ens esposa els episodis artístics del segle Daurat (1630-1730). Glòria Ballús i Casòliva fa un estudi sobre la música a Manresa en els segles XVII i XVIII. Maria Gemma Rubí i CasalsLuís Ferran Toledano investiguen sobre la Guerra del Pendís o la fallida de l’autoritat de l’estat. Els manresans i la Guerra Gran (1793-1795). A continuació trobem una Bibliografia de referència realitzada per Jordi Bonvehí i Catanyer. El llibre acaba amb la relació de la Memoria d’activitats del Tricentenari de la Guerra de Successió a cura de Mercè Argemí Relat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada