29 de març de 2024

Donació de la documentació sobre la història de l’Obrador Instrumental (1978-1987) a l’Arxiu Comarcal del Bages

Donació de la documentació sobre la història de l’Obrador Instrumental (1978-1987) a l’Arxiu Comarcal del Bages Membres de l’Obrador Instrumental en l’acte d’entrega, amb el Director de l’Arxiu Comarcal del Bages, Marc Torras. Fotografia: CEB

Aquest dimarts, 12 de setembre, ha ingressat a l’Arxiu Comarcal del Bages la documentació relativa a la història de l’Obrador Instrumental, grup manresà de música de cambra (1978-1987).

Es tracta d’una donació feta per la Comissió de tancament del grup, que ha cregut que l’Arxiu Comarcal del Bages és el destí idoni per a guardar la documentació sobre l’entitat i posar-la a disposició dels estudiosos i de qui hi pugui estar interessat.

A més d’una representació de l’Obrador, han estat presents a l’acte Marc Torras, director de l’Arxiu Comarcal del Bages i Francesc Comas, president del Centre d’Estudis del Bages, que ha facilitat la gestió.

La donació consisteix en un llibre-memòria amb documentació textual i gràfica (programes, ressenyes periodístiques, documentació interna), i una sèrie de relacions exhaustives sobre actuacions, participants i col·laboradors. Adjunt a la memòria hi ha un DVD amb la versió digital del llibre i una altra versió multimèdia amb enregistraments de concerts de l’Obrador i de moments singulars en la història del grup. És el resultat del treball de recerca i recopilació feta per uns quants membres de la mateixa orquestra amb motiu dels vint-i-cinc anys del darrer concert del grup instrumental.

En el marc d’aquest darrer concert (1 de gener de 1987) l’Obrador ja va fer donació a Manresa, en la persona del seu alcalde Joan Cornet, de tot el seu fons de partitures i una espineta al Conservatori de Manresa.

L’Obrador Instrumental va ser un referent en la vida orquestral i musical de la ciutat, en el període 1976-1987 (des de 1978 sota el nom d’Obrador Instrumental) realitzant 133 concerts, escampats per tot el país i les illes, sols o en col·laboració amb solistes, diverses corals i altres orquestres, la majoria sota la batuta del seu director titular, el terrassenc Joan Casals.

En una època de força precarietat en el món musical i especialment orquestral, va treballar amb la filosofia de gaudir i fer gaudir amb la interpretació d’obres de música de cambra i ajudar a la formació de joves músics. Durant cada any de la seva existència va assenyalar l’inici de l’any musical manresà amb el Concert de Cap d’Any, que mai va faltar en l’Agenda de la Ciutat.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.