14 d'agost de 2022
El fons documental de l’Agència i Corredoria d’Assegurances de la Família Vila ha ingressat a l’Arxiu Comarcal del Bages Arxiu Comarcal del Bages

El fons documental de l’Agència i Corredoria d’Assegurances de la Família Vila ha ingressat a l’Arxiu Comarcal del Bages

En compliment de l’acord de cessió signat a principis del mes de març entre l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i Manel Vila Calsina, propietari de la documentació, es va materialitzar el dipòsit de la documentació corresponent a l’Arxiu Comarcal del Bages. 

El fons documental consisteix en un conjunt d’unes 1.500 pòlisses d’assegurança sobre indústries, comerços i habitatges, principalment de Manresa i comarca i de les conques dels rius Llobregat i Cardener, del període entre els anys 1926 i 1968, que formen part del fons d’arxiu generat per l’activitat d’Agència i Corredoria d’assegurances iniciada a finals del segle XIX i duta a terme de forma ininterrompuda per la família Vila fins a l’any 2012. Tant per la quantitat d’empreses i particulars que van signar les pòlisses com per l’abast territorial i cronològic del fons, aquests documents esdevenen un reflex inestimable de la història de la ciutat i la comarca i de segur seran de gran interès pels investigadors.

L’inici de l’activitat de la Família Vila en l’àmbit de la Mediació d’Assegurances es remunta a l’any 1897 per part de Manuel Aragonés Enric com a Agent de l’asseguradora anglesa The Northern Assurance, continuant l’any 1907, ja amb plena dedicació a càrrec del seu gendre Francisco Vila Castells. Cap a l’any 1927 operaven sota la denominació Francisco Vila Castells i fills (Manuel i Pere Vila Aragonés). Reempresa l’activitat l’any 1939 desprès de la guerra civil, cap a l’any 1945 comencen a actuar sota la denominació Agencia General de Seguros Vila, transformant-se l’any 1985 en Vila Manresa, Corredoria d’Assegurances, S.L. fins a la seva integració per fusió a Cogrup, Corredoria d’Assegurances,S.A. l’any 1990. Finalment l’any 1995 s’incorpora dins la multinacional Aon, mantenint la continuïtat en quarta generació Manel Vila Calsina fins a la seva jubilació l’any 2012.

La Família Vila ha mantingut al llarg de la seva història una forta participació en els organismes professionals estructurats dins l’activitat de Mediació d’Assegurances, tant a nivell local com a nivell nacional i internacional formant part dels seus òrgans rectors.

Manuel Vila Calsina, conscient de l’interès públic del fons esmentat, va manifestar la voluntat de fer cessió d’aquest fons a l’Ajuntament de Manresa en benefici de la ciutat i per a la preservació i difusió del fons amb la condició que es respecti la seva integritat i que es dipositi a l’Arxiu Comarcal del Bages. I l’Ajuntament de Manresa, reconeixent el valor històric, cultural i per a la investigació d’aquest fons tant per a la història de Manresa i del país com per a l’acreixement del patrimoni documental de la ciutat, accepta la cessió del fons documental per afavorir-ne la preservació. El fons documental ingressarà com a comodat a l’Arxiu Comarcal del Bages per tal que aquest procedeixi a la seva custòdia, conservació i divulgació amb finalitats culturals.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.