29 de març de 2024

El futur poblat medieval d’El Plaià es convertirà en un campament militar de l’Edat mitjana

El futur poblat medieval d’El Plaià es convertirà en un campament militar de l’Edat mitjana
fbmedieval

La Fundació Bages Medieval ho té gairebé tot a punt per donar el tret de sortida al “Castra Ad Aurum”, un campament medieval que s’alçarà als terrenys d’El Plaià situats al municipi de Santpedor durant el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre. De fet, aquesta iniciativa serà, tal com ha explicat el regidor de Comunicació i Turisme de l’ajuntament santpedorenc, Toni Valverde, “un aperitiu del que esdevindrà el futur poblat medieval”. I és que cal recordar que l’estiu passat, el patronat de la Fundació Bages Medieval va presentar un projecte que preveia construir i recrear un poblat medieval a la zona d’El Plaià -de 6 hectàrees actualment en desús- per recrear la vida quotidiana del segle XI.

Amb el suport de l’Ajuntament de Santpedor, aquesta iniciativa cada cop està més a prop de ser una realitat. De fet, es preveu que el mes de maig es comenci a perfilar sobre el terreny aquest museu d’història viva en constant evolució. Un dels grans atractius que tindrà serà la construcció d’una església romànica del segle XI que ja hi havia hagut quan el que ara coneixem com a Santpedor tenia el nom de Sant Pere d’Or.

Per començar, doncs, a escalfar motors i per veure la rebuda popular que tindria el poblat medieval un cop construït, la Fundació Bages Medieval ha decidit col·locar el túnel del temps durant el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre amb l’assentament d’un campament militar de l’edat mitjana, que han decidit posar-li el nom de “Castra Ad Aurum”, que significa campament a la vora del lloc d’or.

En aquest esdeveniment hi participaran diversos grups de recreacionistes provinents de diferents punts de l’estat espanyol i de Catalunya, com Saragossa, Albacete, el País Basc, Tarragona, Lleida o Martorell amb l’objectiu de divulgar la història medieval amb rigor històric, que es plantaran als terrenys d’El Plaià amb les seves tendes i els seus pavellons medievals, reconstruint un campament militar.

Els propòsits d’aquesta iniciativa són, tal com ha explicat Mireia Arenós, patrona de la Fundació Bages Medieval, “divulgar la història medieval amb rigor històric, fugint de tòpics; promoure un turisme de qualitat; organitzar activitats complementàries de caire científic, fins i tot complementant estudis que s’han fet fins ara; mostrar la riquesa cultural del passat per a provocar una reflexió del present, i col·laborar i crear sinergies amb altres entitats, amb empreses, institucions i amb gent que tingui sensibilitat pel projecte”. De fet, una de les aspiracions de “Castra Ad Aurum” és que es vagi repetint anualment, de manera que es vagi ampliant i consolidant amb la voluntat d’entrar en els circuits europeus on es duen a terme les famoses batalles medievals, que estan començant a agafar força arreu del món, com és el cas de Moesgaard (Dinamarca) o Hastings (Anglaterra). “En aquests dos llocs hi prenen part recreadors de tot el món i nosaltres el que farem serà molt més petit”, ha dit Arenós, que ha afegit que “la idea és poder arribar a fer intercanvis amb gent d’altres països perquè puguin venir al nostre campament militar”.

activitats

Activitats

Si la zona d’El Plaià està composta per sis hectàrees, el campament que s’hi estendrà només n’ocuparà una, que estarà dividida en set parts. La primera zona serà la de benvinguda. Hi haurà tota la informació de l’esdeveniment i també de l’extens projecte de creació del poblat medieval. També s’hi vendran samarretes.

La segona zona protagonitzarà la part de divulgació. En un escenari natural, el grup de música A Chantar oferirà tres concerts (dissabte a les dotze del migdia i a les sis de la tarda i diumenge a les dotze del migdia) amb instruments de l’època fets amb pell de cabra i d’ovella i trets de manuscrits d’iconografia medieval. Totes les peces que tocaran seran dels segles XI, XII i XIII. En aquest mateix espai també hi haurà l’activitat “Vestir el cavaller”, en la qual dues persones explicaran i escenificaran com anaven vestits els guerrers de l’època.

A la zona tres hi haurà una taverna de gastronomia medieval, provinent de Saragossa, que fa més de deu anys que està especialitzada amb la gastronomia de l’època basada en receptes històriques.

Els tallers i activitats infantils ompliran la quarta zona. Hi haurà jocs de taula i també persones que ensenyaran als més menuts a filar, a teixir, a pintar al tremp i a elaborar bosses de cuir i collarets.

La cinquena zona estarà destinada a l’arqueologia experimental. Per una banda, es construiran dos forns ceràmics, a càrrec de l’historiador i arqueòleg Gerard Cantoni, que és qui va excavar un jaciment (un forn ceràmic) a Cal Ticó, a Castellnou de Bages. Amb aquesta descoberta experimentarà com hauria pogut ser un forn ceràmic segons tot el que va trobar, reproduint les mateixes mides, els mateixos materials i les mateixes formes. En aquest espai també s’hi alçarà una cabana medieval de la mà de Walter Alegría, que utilitzarà les tècniques constructives més freqüents de l’època.

La zona per als entrenaments i duels serà la sis. Allà, els diversos grups de recreacionistes podran lluitar amb les armes que portin, depenent de l’època que representin.

Finalment, la setena zona serà la gran zona recreacionista, en la qual hi haurà totes les tendes i pavellons dels grups forans, que es preveu que rondaran la setantena de persones. Tots ells estaran separats per cordes perquè la gent no entri dins dels habitatges. “Serà un espai on el públic es transportarà a l’època medieval. El que veuran, doncs, serà com si ho miressin des d’una finestra”, ha recalcat Arenós, que ha volgut deixar clar que “no serà ni una exposició ni un mostrari: si hi ha algú que fa algun ofici o que toca la flauta no ho farà de cara el públic sinó que ho farà com ho faria en la seva vida quotidiana. Per tant, el públic veurà com es duen a terme diverses accions, que no seran teatralitzades”.

El primer campament medieval en un entorn natural de tot Catalunya

La major part d’esdeveniments de Catalunya -i extenent-ho, de l’estat espanyol- que compten amb la presència de grups recreacionistes són fires medievals que estan situades en un poble en concret, com ho poden ser les Festes de la Baronia de Pinós (Bagà) o l’Harpia (Balaguer). El que la Fundació Bages Medieval vol és oferir la infraestructura que tenen a tots els grups que ho vulguin. “Volem desvincular aquesta estructura de l’entorn urbà”, ha manifestat Manel Fernández, un altre dels impulsors de la iniciativa.


Més informació:

FUNDACIÓ BAGES MEDIEVAL

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.