19 de març de 2024

Els 200 anys de la Fàbrica dels Panyos, protagonista de les Jornades Europees de Patrimoni

Els 200 anys de la Fàbrica dels Panyos, protagonista de les Jornades Europees de Patrimoni Comissió organitzadora de les Jornades de Patrimoni, a la Fàbrica dels Panyos Foto: Ajuntament de Manresa

Com cada any en aquesta època, els monuments i equipaments patrimonials d’arreu d’Europa obren portes per celebrar les Jornades Europees del Patrimoni, una festa que ha esdevingut ja un esdeveniment cultural de primer ordre en el calendari anual. A Catalunya, els dies 12, 13 i 14 d’octubre centenars de monuments obriran portes de manera gratuïta i es faran activitats per a tots els públics.

Manresa se suma a la celebració amb diverses activitats que es faran del 6 al 19 d’octubre de 2018 i que serviran per apropar el patrimoni de la ciutat i difondre la consciència de conservar-lo entre la ciutadania. Enguany, en el marc de les jornades s’inicia la commemoració dels 200 anys de la construcció de la fàbrica dels Panyos, que culminarà l’any 2020, quan es compliran dos segles que la fàbrica va començar a funcionar. La importància d’aquest esdeveniment per la ciutat i el país ha fet que s’incorpori als actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana Manresa 2018.

Avui s’ha fet la presentació dels actes, amb la presència de la regidora de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo; el vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa -Junta de la Sèquia, Josep Alabern; el president del Centre d’Estudis del Bages, Francesc Comas, i representants de totes les entitats que col·laboren en les jornades: Parc de la Sèquia, Ajuntament de Manresa – ManresaCCC 2018, AMCTAIC, Col·legi d’Arquitectes-Demarcació de les Comarques Centrals, Col·legi d’Enginyers Industrials-Demarcació Catalunya Central, Centre d’Estudis del Bages, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, AADIPA, Fundació Turisme i Fires de Manresa

200 anys de la primera pedra dels Panyos

Manresa compta entre el seu patrimoni industrial amb la fàbrica de riu més antiga de Catalunya que encara conserva les seves característiques originals. Es tracta de Can Miralda, coneguda popularment com la Fàbrica dels Panyos, que va ser construïda entre 1818 i 1820. És un edifici emblemàtic, representatiu de l’època de la primera industrialització a Catalunya i que té un reconegut prestigi internacional.

Pel seu valor patrimonial, la Fàbrica Miralda va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2009 i també va merèixer ser inclosa en el Plan Nacional del Patrimonio Industrial com un dels quatre edificis industrials de major interès de Catalunya.

És un espai arrelat a la memòria dels manresans que al llarg dels anys s’ha intentat conservar. Se n’ha fet la rehabilitació de la coberta però, malgrat tot, encara és un espai per recuperar. És per això que des d’aquest octubre i durant dos anys, des del 2018 al 2020 es programaran activitats entorn de la fàbrica, per commemorar els 200 anys de la seva construcció per tornar-li el valor i l’esplendor que es mereix.

En el marc de les JEP, s’han organitzat una exposició de fotografies, una jornada lúdica amb contes, música i visites a la fàbrica i unes Jornades tècniques, amb el títol “200 anys dels Panyos, símbol de la Revolució Industrial”, al Museu de la Tècnica de Manresa, amb intervenció d’arquitectes i historiadors per explicar i entendre la importància de la fàbrica en la revolució industrial catalana.

En la roda de premsa d’avui, la regidora Anna Crespo, ha remarcat que “els Panyos és un monument que necessita molts suports. Des de l’Ajuntament es va fer una coberta per estabilitzar-la, però caldria una intervenció més integral, que no es podrà entomar a curt termini des de la municipalitat”. Així i tot, en el marc de les Jornades, “volem celebrar i fer-nos conscients que tenim aquest i altres grans elements de patrimoni, que cal conservar-los i poden tornar a la vida, i apropar-lo a tothom”.

Josep Alabern, vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa Junta de la Sèquia i també president de l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya, ha assenyalat que en el marc de la capitalitat cultural de Manresa, era important posar de relleu la importància dels Panyos. Com que la construcció es va iniciar el 1818 i va acabar el 1820, la celebració dels 200 anys també s’allargarà fins al 2020. Segons ell, “podem considerar els Panys com l’inici de la industrialització a Catalunya. Dit així sona molt fort, però ningú pot dir que no. Val la pena fer aquesta celebració que tenim prevista”. Alabern ha remarcat que a la iniciativa de la Fundació Aigües de Manresa s’hi van afegir moltes entitats col·laboradores (“a la primera reunió vam ser setze persones”) i ha destacat sobretot la jornada amb especialistes sobre els Panyos, que analitzarà el seu significat per a Manresa i per Catalunya.

Alabern considera que l’objectiu actual és “donar valor a l’edifici”. Segons ell, “cal mantenir-lo i que no es malmeti. És la nostra obligació. La rehabilitació vindrà quan sigui el moment i hi hagi definitius els usos. La rehabilitació és un objectiu, però en una etapa posterior”.

Al seu torn, Francesc Comas, president del Centre d’Estudis del Bages, ha explicat que per tercer any les activitats s’amplien a un municipi de la comarca, en aquest cas Callús, el dia 13 d’octubre, amb visites a elements patrimonials del poble. La proposta permetrà veure espais com l’església i el castell de Godmar, que són privats i habitualment no es poden visitar, i altres elements des de l’època medieval fins a la industrialització

Activitats de tota mena

Al llarg de les Jornades Europees de Patrimoni, els museus, la Cova, la Seu i el carrer del Balç obriran portes i es faran també una conferència al monestir de Santa Clara i un itinerari especial de “Manresa, cor de Catalunya”. També hi haurà un recorregut guiat pel patrimoni de la comarca, a Callús.

L’organització i de totes les activitats és possible gràcies a la col·laboració i el treball de múltiples institucions, entitats i persones a títol personal, totes elles vinculades a la preservació i la difusió del coneixement del patrimoni cultural, tasca molt valuosa per consolidar la singularitat i la rellevància de Manresa en aquest àmbit.

El Dia de la Seu

Enguany, les JEP coincideixen també amb el Dia de la Seu, que és el 14 d’octubre, de manera que les activitats previstes per la diada se sumen al programa general de les jornades.

Per la commemoració de la Diada, impulsada pels Amics de la Seu juntament amb la parròquia de Santa Maria de la Seu, s’han previst diverses activitats, algunes de caire litúrgic i d’altres de caire festiu i participatiu i també de difusió de la història i el valor patrimonial de la basílica.

Dissabte hi haurà un concert de gòspel. Diumenge es farà la missa conventual solemne cantada per la Capella de Música de la Seu i una visita lliure a la basílica i les dependències annexes. El dia 18 al vespre, una conferència sobre qui fou el paborde de la Seu durant la guerra de Successió.

ATENCIÓ: La conferència que teníem programada el dia 18 d'octubre a les 19.30h del Francesc Comas (JEP) a la sala gòtica de la Seu queda anul·lada. Demanem disculpes. CEB

Programa de les Jornades Europees de Patrimoni

Tríptic JEP 2018

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.