
Teler de rem o patacada al Museu de la Tècnica de Manresa, dintre l’exposició permanent “La Cinteria” (Fotografia: Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya)
- Nom: Francisco Antonio de Zamora Peinado (Villanueva de la Jara, Conca, 1757 – íd., 1812)
- Àmbit: Descripció | Indústria
- Període: Any 1787
- Text: Francisco de Zamora, Diario de los viajes hechos en Cataluña. Tomo I, año 1787, Manuscrit original, pp. 64-67. Publicat el 1973 a Barcelona per l’editorial Curial
El viatger Francisco de Zamora, arribà a Manresa el setembre de 1787. Va descriure Manresa com una ciutat oberta, que conservava parcialment la muralla medieval i vuit portes. Els carrers de la ciutat estaven ben pavimentats, amb lloses grosses, i pel mig hi discorria la claveguera en la qual fluïa aigua viva. En aquest fragment podem repassar al detall la industria tèxtil manresana (seda, llana i cotó, per ordre d’importància) de finals del segle XVIII.
Hay 1386 telares o fábricas que consumen anualmente cien mil libras de seda fina y catorce mil de hiladillo. Hay 40 tornos para torcer la seda y 14 tintes para teñirla. Este ramo mantiene una tercera parte de Manresa. En las fábricas de algodón hay empleados 212 telares. En las de lana 32. Hay 50 telares de lienzo.