3 de desembre de 2022

Francisco de Zamora

Teler
Teler de rem o patacada al Museu de la Tècnica de Manresa, dintre l’exposició permanent “La Cinteria” (Fotografia: Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya)
  • Nom: Francisco Antonio de Zamora Peinado (Villanueva de la Jara, Conca, 1757 – íd., 1812)
  • Àmbit: Descripció | Indústria
  • Període: Any 1787
  • Text: Francisco de Zamora, Diario de los viajes hechos en Cataluña. Tomo I, año 1787, Manuscrit original, pp. 64-67. Publicat el 1973 a Barcelona per l’editorial Curial

El viatger Francisco de Zamora, arribà a Manresa el setembre de 1787. Va descriure Manresa com una ciutat oberta, que conservava parcialment la muralla medieval i vuit portes. Els carrers de la ciutat estaven ben pavimentats, amb lloses grosses, i pel mig hi discorria la claveguera en la qual fluïa aigua viva. En aquest fragment podem repassar al detall la industria tèxtil manresana (seda, llana i cotó, per ordre d’importància) de finals del segle XVIII.

Hay 1386 telares o fábricas que consumen anualmente cien mil libras de seda fina y catorce mil de hiladillo. Hay 40 tornos para torcer la seda y 14 tintes para teñirla. Este ramo mantiene una tercera parte de Manresa. En las fábricas de algodón hay empleados 212 telares. En las de lana 32. Hay 50 telares de lienzo.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.