
L’estació del Nord de Manresa a principis dels anys 40, fou testimoni del pas de moltes persones que fugien dels nazis. Fotografia: Instagram @c.i.chen
- Nom: Isabell del Castillo i Ginette Eboué
- Àmbit: Passadors i contrabandistes | Segona Guerra Mundial
- Període: Anys 1941 – 1944
- Text: MONTELLÀ, Assumpta: “Contrabandistes de la llibertat”. Ara Llibres, Barcelona 2009. pp. 90-91
La historiadora Assumpta Montellà (Mataró, 1958) ens narra al seu llibre Contrabandistes de la llibertat la rocambolesca història de dues dones: l’Isabel del Castillo i la de la Ginette Eboué (filla del governador de l’Àfrica Equatorial que s’havia passat a la França Lliure del general De Gaulle), que fugien dels nazis i van passar per l’estació de Manresa. Amb documentació falsa i amb passadors que les van deixar en mal lloc, van aconseguir salvar-se dels seus perseguidors passant moltes penúries. En aquest extracte, Montellà explica el viatge de l’Isabel de Castillo per escapar dels nazis.
[…] Oficialment era Ana Martínez, nascuda a Sevilla. A la meva companya [Ginette Eboué] no li van donar documentació. Li van dir que a Espanya ‘no hi havia negres’ i que s’hauria d’espavilar. Vam tardar dos dies més fins que vam arribar a Guardiola de Berguedà. Teníem els peus ensangonats i plens de ferides, però el guia ni ens mirava. Vam pujar al tren a Manresa en un vagó totes soles, mentre que el guia va pujar en un altre vagó sense donar-nos cap indicació. Al tren va aparèixer la Guàrdia Civil. Un dels guàrdies va començar a flirtejar amb mi, cosa que vaig consentir per assegurar-me que si estava prou distret no demanaria els papers a la meva companya. En un moment donat, el guia va treure el cap pel vagó i en veure’ns tan ben acompanyades va pensar que l’havíem traït i el vam perdre de vista definitivament. Sort que l’enllaç de l’estació de Barcelona continuava en actiu i ell ens va portar fins al consolat britànic.