27 de novembre de 2022
JV Foix
El poeta barceloní JV Foix fotografiat l’any 1958. Fotografia: FUNDACIÓ J.V. FOIX
  • Nom: Josep Vicenç Foix i Mas (Barcelona 1893 – 1987)
  • Àmbit: Narrativa | Descripció
  • Període: Any 1972
  • Text: Foix, J.V.: Tocant a mà. Barcelona, 1972

El poeta J.V. Foix parlava de Manresa i d’altres pobles de la comarca del Bages, degut a que el seu pare, originari de Lladurs, va aprendre l’ofici de pastisser a l’antiga pastisseria Amat del carrer de Sant Miquel de Manresa.

Ets el fadrí que tanca i tancarà més calaixos d’armaris, de consoles i de reretaulells. ¿Qui és el pallús – verd d’enveja o groc de por- que gosarà contradir-me? Ets també el qui obre i obrirà, per anys que passin, més balcons que donin al sol, a camps fangats i allà on les sals fan branca. Ets, i no et posis la carota, el qui airejarà més golfes i sostremorts tristament fastuosos. M’ho deia l’oncle de Viladordis, tot provant d’ajustar una corretja nova amb lluors de marbre verd-espigat, als cilindres que escalfen la dinamo del transformador. – Si et mires el revés de la llengua, descobriràs el senyal del presagi. Vaig córrer allà on l’escassa riera dóna al riu; però l’aigua escumava espesses i brogidores lletjors. Vaig tornar a ciutat -m’empaitaven veus i sons admonitoris- pel camí de la Creu de la Culla.

Seu Manresa
Façana principal de la Seu. Fotografia: Jordi Bonvehí
  • Nom: Josep Vicenç Foix i Mas (Barcelona 1893 – 1987)
  • Àmbit: Narrativa | Descripció
  • Període: Any 1979
  • Text: Foix, J.V.: Gertrudis. Barcelona: L’Amic de les Arts, 1927. Dins Obres completes. Barcelona: Edicions 62, 1979. Text aportat per Llorenç Capdevila.

L’home de la carota i el cap del “moro” penjat a la Seu de Manresa.

Quan érem a la font tots dos, un missatger del rei m’ha dit que hi havia guerra. He pres la meva arma, i l’home de la carota de gegant no em vol deixar passar. En allargar-li tu una flor, havia desaparegut. Tu no li donaves, però, una flor sinó la meva arma amb la qual m’hauria pogut occir. On és l’arma? On és la flor? A l’home de la carota de gegant l’he vist avui penjat al portal de la Seu de Manresa [on efectivament fins als anys 60 hi havia un cap de gegant moro penjat de l’arc del portal] fent una ganyota agònica. Però al fons del gorg de les seves pupil·les t’he vist a tu amb la flor als llavis i l’armar al braç. Per què m’has deixat, Gertrudis?

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.