3 de desembre de 2022

Joan Fàbrega

ciutatcremada
Reproducció de la zona afectada (en gris fosc i vorejat) per l’incendi borbònic de 1713, sobre la base cartogràfica actual. Il·lustració: “La crema de Manresa del 13 d’agost de 1713” Revista Dovella, tardor 2011
  • Nom: Joan Fàbrega de Cerarols (1660 – 1732)
  • Àmbit: Guerra de Successió | Militar
  • Període: Any 1713
  • Text: Fàbrega de Cerarols, Joan: Llibre de coses que han succeit a Catalunya, dignes de ser notades, i en altres parts del món. Crónica dun pagès català dels segles XVII i XVIII, versió d’A. Fàbrega i introducció de Marc Torras. Manresa: Centre d’Estudis del Bages, 1999. Pàgs. 55-56.

Crònica del pagès de Súria Joan Fàbrega de Cerarols dels efectes devastadors del foc a Manresa provocat pel general Armendariz durant la Guerra de Successió. En un primer moment, Armendáriz no va voler cremar la ciutat, considerant que els seus habitants ja serien prou castigats havent d’hostatjar 4.000 soldats a les seves llars i havent de pagar una suma de 2.500 doblons d’or. Això no obstant, el duc de Pòpoli envià tres vegades ordres d’incendiar la ciutat. Davant d’això, Armendáriz va ordenar cremar les cases de la quarantena d’austriacistes detinguts i d’aquells més significats que havien marxat de la ciutat amb la crida de la Diputació i, perquè l’incendi no es descontrolés, va ordenar als veïns que retiressin la pólvora de les seves cases.

…i, abans d’anar-se’n, ficaren foc a unes quaranta o cinquanta cases. I primer pillaren-les durant tres hores, amb què la meitat de la ciutat es cremà tota: a partir de Sant Miquel en amunt, tot el voltant de la Plaça, carrer de Santa Llúcia, carrer de Sobrerroca, raval de Sobrerroca, fins contra els Infants orfes i tot, fins al Carme. I per altres parts de la ciutat, moltes. Allí una, allí dues. I això tot es posà a terra com un claper i s’hi perdé grandíssima vianda; que es cremà blat i robes. Això fou el 13 d’agost del sobredit any, i ells se’n tornaren a Barcelona amb la demés armada. I es digué que s’havien cremades sis-centes deu cases. Era general de l’armada del rei Felip, el duc de Pòpuli.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.