25 de novembre de 2022

Josep Clotet i Puig

Josep Clotet
Josep Clotet i Puig. Fotografia: Revista Dovella (2001)
  • Nom: Josep Clotet i Puig (Gironella, 1919 – ?)
  • Àmbit: Passadors i contrabandistes | Cròniques del franquisme
  • Període: Any 1945
  • Text: Cal Pons de Castelltallat, una base de maquis i de les xarxes d’evasió. Entrevista a Josep Clotet i Puig. Revista Dovella, núm. 72. Any 2001

Josep Clotet i Puig va néixer a Gironella (Berguedà) I’any 1919, i de ben petit va quedar orfe i se’n va anar a viure amb uns oncles seus de Castelltallat. De petit va anar a escola amb en Ramon Soldevila, el que després seria l’alcalde de Manresa imposat per la dictadura del 1964 fins a 1975. En Josep Clotet va ser cridat a files durant la Guerra Civil però va decidir amagar-se a les muntanyes, que coneixia a la perfecció. Quan l’exercit franquista els va trobar els va detenir i els va enviar a Calaf i d’allà en un vagó de bestiar cap a un camp de concentració a Astorga (León). Fou alliberat i enviat a Ceuta a fer el servei militar. Quan va tornar a casa seva, va començar a participar en les xarxes d’evasió i de maquis que transitaven per la serra de Castelltallat. Clotet va fer contactes amb diferents maquis i passadors de jueus, fins que un d’ells els va trair i fou detingut i torturat per la Guàrdia Civil a Balsareny. A la comandància de la Guàrdia Civil de Manresa el va enviar directament a la Model de Barcelona, com explicava en una entrevista a la Revista Dovella l’any 2001:

Ens van agafar i ens van portar a Balsareny, érem el meu tio, un cosí meu, el mosso i jo. A Balsareny ens van interrogar: De garrotades moltes. Ens van picar molt a tots. Ens van forte moltes hòsties amb un làtigo que en diuen de pixa de toro, una verga. Després d’haver-nos interrogat ens van portar a Manresa i després cap a la Modelo a Barcelona. d’aquí a la Dirección General de Seguridad a Madrid.

Més informació de passadors i contrabandistes:

Joaquim Baldrich
Joan Peramiquel i Sivila

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.