26 de setembre de 2022

Josep Maria de Segarra

Josep Maria de Sagarra
Josep Maria de Sagarra. Fotografia: nuvol.com
  • Nom: Josep Maria de Segarra i de Castellarnau (1894 – 1961)
  • Àmbit: Descripció | Col·legi de Sant Ignasi
  • Període: 1981
  • Text: Sagarra, Josep Maria. Memòries I. Edicions 62. MOLC, 58. Barcelona. 1981. Pàg. 122.

Memòries de Josep Maria de Segarra, on narra l’experiència del seu pare a l’antic col·legi de Sant Ignasi, avui Museu Comarcal de Manresa.

Alguna vegada que el meu pare m’explicava el règim severíssim del seu col·legi [Sant Ignasi] de Manresa, a mi se’m posava la pell de gallina.

L’edifici, que encara existeix, i jo l’he vist més d’una vegada, és d’aquella freda i solemne arquitectura de finals del disset que sembla supurar sil·logismes i badalls del cardenal Belarmino. Les cambres eren fredes, bastes i desolades i els sostres altíssims. Allí les criatures es llevaven a les cinc del matí, sense haver-se pogut guarir del fred que se’ls ficava als ossos i sense acabar-se de treure el greix del clatell, que els abrigava una mica com l’ungüent de les mòmies faraòniques. Durant els hiverns tenien les mans i el peus fets una carnisseria a causa dels penellons perennes, que se’ls enverinaven i es rebentaven.

La gana era atroç, segons els dies, perquè la carn, d’insuficient i d’immenjable, no els arribava a l’estómac, i el bacallà, únic peix conegut en aquell clima, allén de ser de taula de pirates, al meu pare li produïa vòmit. Allí tot  es resolia en grans olles de mongetes i el festival es produïa els vespres, que els servien, com a requisit extraordinari, truites a l’espanyola amb alguna cosa dins.

1866-sant ignasi
Fotografia de 1866 en què es veu l’entrada de l’església del Col·legi de Sant Ignasi (esquerra; enderrocada l’any 1936) i l’entrada del Col·legi de Sant Ignasi (dreta; encara persisteix). Font: Arxiu Comarcal del Bages.

 

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.