27 de novembre de 2022

“Viatger anònim”

nota
Notícia d’una casa ensorrada a conseqüència del gran incendi borbònic del 13 d’agost de 1713, extreta del manual notarial AHPM. 4863, de l’Arxiu Comarcal del Bages.
  • Nom: “Viatger anònim”
  • Àmbit: Guerra de Successió | Setge
  • Període: Any 1714
  • Text: The Deplorable History of the Catalans, from their first engaging in the War, to the Time of their Reduction. With the Motives, Declarations, and Engagements, on which they first took Arms. London: Printed for J. Baker at the Black-boy in Pater-noster-Row. 1714. Price One Shilling.

Un viatger anònim narrava al llibre “La Deplorable Història dels Catalans” de l’any 1714 com es van salvar els ciutadans de Manresa durant l’incendi de les tropes borbòniques de l’any 1713.

The Town of Manreza has submitted to the Duke of Popoli, and receiv’d a Garrison of 300 Spaniards; but upon the Arrival of 400 Miquelets, sent by the Deputation of Barcelona, the Inhabitants took up Arms, drove the Spaniards out of that Town, and declared against King Philip; whereupon the Duke of Popoli detached Lieutenant General Armendaria with 4000 Men and four Pieces of Cannon, with Orders to put all the Inhabitants to the Sword, and burn the Town.

Traducció al català:

La ciutat de Manresa s’havia sotmès al Duc de Pópuli i havia rebut la condemna d’una guarnició de 300 espanyols; però amb l’arribada de 400 Miquelets, enviats per la Diputació de Barcelona, els habitants van prendre les armes, van expulsar els espanyols de la ciutat i es van declarar en contra del Rei Felip; acte seguit, el Duc de Pópuli va destacar el Tinent General Armendaria (1) amb 4000 homes i quatre peces d’artilleria amb ordres de passar a espasa tots els habitants i cremar la ciutat (2).

1) El nom està mal escrit. Es refereix a José de Armendáriz i Perurena (1670-1740), I Marqués de Castelfuerte.

2) Per sort, segons Francesc de Castellví i Obando i les seves Narraciones Históricas, Armendáriz no va assassinar tots les habitants de Manresa, i va ordenar la crema de les cases dels austriacistes i de les famílies que havien abandonat Manresa després de tres cartes del Duc de Pópuli ordenant-li-ho. Així, la tarda del 13 d’agost de 1713 es van cremar 522 cases, la meitat de tots els edificis de Manresa.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.