18 de març de 2024

Informe sobre el patrimoni miner de Balsareny

Foto: CEB (Ramon Cornet)
Foto: CEB (Ramon Cornet)

Introducció

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya va fer públic el 23 de març de 2016 l’avanç del Pla Director Urbanístic de l’activitat minera al Bages (PDU). En aquest avanç es diu que el PDU ordenarà l’activitat minera a la comarca amb una visió de conjunt i vetllarà perquè sigui sostenible des del punt de vista ambiental, social i econòmic. També diu que es proposa “vetllar per una retirada ordenada de l’activitat minera a Balsareny i a Sallent i crear en aquests municipis nous espais d’oportunitat econòmica”. L’esmentat PDU es presenta als ajuntaments implicats perquè hi facin les al·legacions que creguin oportunes.

Cessament de l’activitat minera a Sallent

En el PDU s’indica que a partir del dia 30 de juny de 2017 ja no es podrà abocar més residus al Cogulló de Sallent. L’empresa ha previst cessar l’activitat minera a Sallent i Balsareny i centrar-la a Súria. El tancament de l’activitat minera “es durà a terme de manera progressiva i compassada”. El final d’aquest procés es preveu que serà el gener de 2020.

El tancament de la mina suposa el final de la principal activitat econòmica que ha tingut Balsareny al lloc de Vilafruns durant molts anys. La mina ha estat la principal font de riquesa i de treball per a bona part de la població. La mina ha estat el factor bàsic de la història econòmica, social i cultural de Balsareny durant bona part del segle XX i fins als moments actuals.

En aquests moments hi ha el perill que el final de l’activitat minera suposi també el desmantellament de tots elements relacionats amb aquesta activitat. Si no estem a l’aguait ens podem trobar que de la nit al dia no quedi cap vestigi de la mineria que ha estat tan important per a la població i desaparegui tota una història que ha sigut la vida de moltes famílies del poble.

La mina i el patrimoni miner de Balsareny

Al llarg dels temps en què ha funcionat l’activitat minera s’ha generat un patrimoni miner molt important que configura un veritable paisatge industrial de caràcter miner. No es tracta d’uns elements aïllats sinó d’una sèrie d’elements productius i socials interconnectats. Aquest conjunt té un gran valor patrimonial per la seva singularitat. Cal destacar que en els darrers anys s’han perdut elements d’aquest patrimoni però encara es conserven alguns elements que cal preservar de la seva destrucció o desfiguració.

Hem de reconèixer que en el passat no hi ha hagut la necessària sensibilitat envers el patrimoni. Però actualment ha canviat la consideració i avui el patrimoni arreu és vist com un actiu de riquesa cultural i econòmica, com una gran oportunitat.

A hores d’ara, ens hem de plantejar que treballar amb el patrimoni és una opció de futur. Però això passa necessàriament per conservar per al present i per al futur els testimonis d’aquest llegat del passat. El patrimoni miner és un element fonamental de la història de Balsareny que cal preservar pel seu interès i pel valor afegit que suposa per al municipi de Balsareny.

Aquest patrimoni consisteix en tot allò relacionat amb:

  1. L’explotació i tractament del mineral com la mateixa mina, els castellets, la cinta transportadora, el dipòsit de runam, les naus per a guardar i tractar el mineral, la xemeneia.
  2. Les instal·lacions administratives.
  3. La maquinària i les eines per al treball
  4. La documentació de l’empresa.
  5. Les fotografies relacionades amb el treball, l’empresa i la vida social.
  6. Els habitatges obrers i les construccions auxiliars.
  7. La memòria de la vida i del treball entorn de la mina.

Tots aquests elements formen part del patrimoni miner de Balsareny. Caldria un pla de treball per tal de protegir aquests elements que encara es conserven.

La protecció del patrimoni miner de Balsareny

Atès que l’Ajuntament de Balsarenyestà treballant en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) caldria aprofitar l’ocasió per incloure en apartat en què es faci esment dels elements del patrimoni miner a protegir.

Davant la imminència del final de l’activitat minera i el tancament de les instal.lacions caldria que l’Ajuntament de Balsareny fes els passos necessaris per tal de preservar aquells elements del patrimoni miner que consideri valuosos i que formen part del llegat miner.

El primer que cal fer és identificar els elements de la mineria que es volen protegir per a la seva conservació de la possible desaparició. Elements que en aquests moments estan sota la responsabilitat de l’empresa minera però que si es protegeixen legalment es pot evitar que desapareguin.

Elements d’interès patrimonial miner susceptibles de ser protegits

  1. Caldria preservar el castellet de la mina de Vilafruns tenint en compte que els castellets són l’element més emblemàtic de les mines.
  2. Els edificis relacionats amb el tractament del mineral per transformar-lo en potassa i comerciar-lo. De manera especial destaca la magnífica xemeneia.
  3. La gran nau coberta amb un singular arc parabòlic és un edifici que té un clar interès arquitectònic i també amb relació a les activitats de tractament de la postassa.
  4. A Vilafruns hi ha la singularitat que hi ha tres tipus d’habitatges miners: els xalets dels directius, les cases dels tècnics i les cases dels obrers. Tots estan uns a la vora dels altres i formen un conjunt d’un clar interès.
  5. Donat que no s’ha pogut accedir dins de les instal·lacions mineres poden existir altres elements patrimonials que caldria conservar.

Un cop identificats els elements a protegir caldria que l’Ajuntament els declarés Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per tal que tinguessin una protecció legal. Com que el municipi té menys de 5.000 habitants cal que el Consell Comarcal ratifiqui l’aprovació.

Altres consideracions

  1. Per tal de preservar el llegat miner de Balsareny seria interessant que des de l’Ajuntament d’acord amb entitats del poble treballin per preservar testimonis de memòria oral de les persones que han treballat a la mina. També per recollir la documentació escrita que es pugui i també la documentació gràfica de fotografies relacionades amb el treball i la vida de les famílies mineres. Tots aquests elements són testimonis molt valuosos de la història minera de Balsareny que caldria treballar per tal de preservar-los.
  2. Per tot plegat creiem que seria oportú que l’Ajuntament de Balsareny elabori un Pla per al Patrimoni Miner de Balsareny en el qual es determinessin les línies de treball per preservar el patrimoni i també per al seu estudi i difusió.
  3. Al costat de les accions legals per protegir el patrimoni cal que hi hagi un procés de diàleg amb l’empresa i amb l’Administració catalana per aconseguir preservar el paisatge industrial miner. En aquesta tasca la bona col.laboració és una garantia d’èxit. A més a més la protecció del patrimoni avui dia té una gran complicitat popular.
  4. Al mateix temps caldria fer unes al·legacions al PDU per tal de demanar que el Pla Director contempli la protecció del patrimoni miner i evitar que es destrueixi. Creiem que caldria esmentar els elements a protegir. L’objectiu no és altra que preservar aquells elements que formen part del paisatge industrial miner de gran interès que hi ha al nucli de Vilafruns del municipi de Balsareny. Aquest paisatge industrial miner és un actiu que té el poble i que de cap manera es pot permetre de perdre perquè forma part de la seva història i constitueix un valor que ha de continuar donant riquesa, vida i treball a Balsareny. El patrimoni miner suposa una nova oportunitat que cal desenvolupar. En aquesta tasca el PDU hi ha de jugar un paper fonamental si es defensa adequadament el patrimoni miner.
  5. En tot aquest procés de treball per a la protecció i divulgació del patrimoni miner és molt important implicar-hi la població. El coneixement i el suport de les persones que han treballat a la mina i de la població en general és una condició perquè la gent senti que el patrimoni miner és una cosa seva i important que cal preservar i conèixer.
  6. A Catalunya tenim diversos exemples prou reeixits de protecció del patrimoni miner i de la seva conversió en un bé cultural i econòmic que atrau l’interès de moltes persones. Balsareny també ho pot fer perquè té un patrimoni miner de gran interès que forma part de la seva història i que pot continuar sent un actiu valuós per al futur.

Bages, 18 d’octubre de 2016

  • Francesc Comas i Closas, president del Centre d’Estudis del Bages.
  • Josep Maria Mata i Perelló, president del Consell Científic del Geoparc de la Catalunya Central.
  • Francisco Bravo, per l’entitat Sigmadot.
  • Jaume Serra i Carné, Comissió de Defensa del Patrimoni del Centre d’Estudis del Bages.

Notes.

1. http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/291683/ca/lavanc-director-urbanistic-lactivitat-minera-bages-sotmes-consulta-ajuntaments-implicats.doc

2. Jaume Perarnau i Llorens. “Patrimoni i paisatge industrial en perill al Bages”. Revista Dovella núm. 118.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.