19 de març de 2024

La IX Trobada de la pedra seca, dedicada a les tines a peu de vinya

La IX Trobada de la pedra seca, dedicada a les tines a peu de vinya La novena edició d’aquesta trobada tindrà lloc a Mura, Talamanca i el Pont de Vilomara i Rocafort, al Bages, municipis amb un singular patrimoni arquitectònic en pedra seca.

Aquesta nova edició de les trobades biennals en defensa del patrimoni en pedra seca, i que ja serà la IX, manté com a finalitat més important difondre l’immens patrimoni immoble de què gaudeixen les terres de parla catalana en aquest terreny. Celebrades sempre en diferents indrets dels Països Catalans, aquestes trobades promouen l’intercanvi d’experiències i coneixement fent possible a més l’acostament geogràfic i cultural.

La trobada la promou la Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca, un grup multidisciplinari sense ànim de lucre que aplega entitats, associacions i col·lectius de caràcter divers amb l’objectiu de difondre, coordinar, intercanviar i vetllar pel patrimoni cultural de la pedra seca, i en aquesta ocasió compta amb la col·laboració del Centre d’Estudis del Bages, entre altres entitats i institucions.

La novena edició d’aquesta trobada tindrà lloc a Mura, Talamanca i el Pont de Vilomara i Rocafort, al Bages, municipis amb un singular patrimoni arquitectònic en pedra seca, testimoni de l’activitat vitivinícola dels segles XVIII i XIX i que va durar fins a l’arribada de la fil·loxera. Són les tines enmig de la vinya, situades, en la seva major part, en el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, en el territori conegut amb el nom de les Valls del Montcau.

Tots els investigadors del patrimoni en pedra seca que estan interessats en col·laborar en la trobada aportant-hi una comunicació tenen fins a l’1 de juliol per presentar-hi propostes, enviant el títol i un resum de màxim 300 paraules a l’adreça info@tinespedraseca.cat. Aquestes comunicacions s’hauran d’emmarcar en algun dels àmbits temàtics següents:

  • De la pedra seca a la pedra viva
  • La pedra seca i la vinya: el paisatge
  • Tines, cups, trulls i altres formes de vinificació en pedra seca als Països Catalans i al món
  • Pedra seca i món rural

Per a més informació: www.tinespedraseca.cat

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.