20 de juliol de 2024

Les Jornades Tècniques dels Panyos reforcen la idea de la fàbrica manresana com a puntal de la revolució industrial catalana

Les Jornades Tècniques dels Panyos reforcen la idea de la fàbrica manresana com a puntal de la revolució industrial catalana Presentació de la nova revista Dovella, dedicada a la fàbrica dels Panyos, al Museu de la Tècnica de Manresa. Fotografia: CEB - Jordi Bonvehí

Ahir es van celebrar al Museu de la Tècnica de Manresa les terceres Jornades Tècniques dels Panyos. Les Jornades s’emmarquen en la celebració del bicentenari de la construcció de la fàbrica dels Panyos que porta preparant-se des del 2018.

L’acte que va comptar amb la presentació institucional de l’alcalde de Manresa, l’Il·lm. Sr. Marc Aloy, la regidora de cultura la Sra. Anna Crespo, i en Josep Alabern, vicepresident de la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, es va dividir en dues parts.

A la primera part, el doctor Josep Oliveras Samitier, catedràtic de geografia regional a la Universitat Rovira i Virgili, va parlar sobre Manresa en els inicis de la industrialització catalana, destacant el paper de la fàbrica dels Panyos com a iniciadora de la revolució industrial catalana.

Tot seguit va tenir lloc la presentació d’un monogràfic de la revista Dovella dedicat exclusivament a la fàbrica manresana, considerada la primera de Catalunya i de tot el sud d’Europa. La presentació del nou exemplar de la revista Dovella va anar a càrrec d’en Francesc Comas, historiador i president del Centre d’Estudis del Bages i d’en Lluís Virós, historiador i professor d’història econòmica.

Una quarantena de persones van assistir a l’acte, on es van complir totes les mesures de prevenció, mascareta, gels desinfectants i distanciament social entre els assistents.

El diumenge dia 11, dins les Jornades Europees de Patrimoni, es faran visites guiades a la fàbrica dels Panyos de 10 a 13 h, on també es podrà adquirir un exemplar de la revista presentada ahir.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.