26 de setembre de 2022

Llorenç Ferrer publica «De pagesos a cotoners. La industrialització de Catalunya a través de la família Vidal»

Llorenç Ferrer publica «De pagesos a cotoners. La industrialització de Catalunya a través de la família Vidal» Fotografia de la família Vidal usada a la portada del llibre | Arxiu familiar

Les famílies s’adapten i aprofiten les conjuntures que viuen. El llibre De pagesos a cotoners. La industrialització de Catalunya a través de la família Vidal (Brau edicions), de Llorenç Ferrer, que s’acaba de publicar, tracta sobre la industrialització de Catalunya a partir de la trajectòria de la família Vidal de Manresa. Van passar de blanquers a pagesos, i en el segle XVIII van veure l’oportunitat en la indústria de la seda i es van convertir en teixidors de vels. En el segle XIX eren cintaires i van entendre les possibilitats que oferia el cotó. Van començar, com molts, com a socis d’una societat cotonera, després van iniciar la seva pròpia societat familiar i en el segle XX van construir la Colònia Vidal. El 1980 la van tancar.

Els Vidal del segle XIX eren carlins i profundament catòlics. El catolicisme va guiar la vida de molts d’ells i això es va traduir en un important activisme social que anava més enllà dels beneficis empresarials.

El navarclí Llorenç Ferrer i Alòs és doctor en Història Contemporània per la UB, on actualment n’és catedràtic. El seu camp d’estudi s’han centrat en la història agrària, els sistemes familiars i la industrialització. Ha publicat nombrosos articles i volums, ha col·laborat en revistes especialitzades i ha participat en nombrosos congressos nacionals i internacionals.

Aquest llibre tindrà dues presentacions oficials. Una, el dimarts 19 d’abril a 2/4 de 7 de la tarda a la Sala Pere i Joan Corominas de l’Institut d’Estudis Catalans a Barcelona, que comptarà amb la presència de l’autor, Llorenç Ferrer, el prologuista, Eusebi Casanelles i de Marta Prevosti, vicepresidenta de l’IEC. L’endemà, tindrà lloc la presentació al lloc d’origen de la Família Vidal, Manresa. Serà el dimecres 20 d’abril a les 6 de la tarda a l’Espai Plana de l’Om, amb la presència de Llorenç Ferrer i la professora del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, M. Gemma Rubí Casals.

 

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.