20 d'abril de 2024

Neix un blog dedicat als comerços històrics de Manresa

Neix un blog dedicat als comerços històrics de Manresa Peixateria Litoral (1965-1988) al Carrer de les Escodines. Foto: Arxiu família Maroto Grau (Apugem la persiana)

Creiem que els testimonis que recollim ajudaran les generacions posteriors a conèixer la importància que van tenir comerços amb història que han tancat, però que han estat inoblidables en el teixit comercial manresà.

Sílvia Berengueras, Lluïsa Font, Miquel Sanchis i Blanca Virós han engegat el bloc Apugem la persiana, dedicat a recordar els comerços històrics de Manresa, entrant en profunditat en tota la seva història, tant empresarial com personal i familiar. Per començar, els set primers comerços tractats són la Drogueria Ferrer de la plaça Major, amb més de 140 anys d’activitat comercial, la Cerveseria de la Muralla del Carme, la Pastisseria Andreu, la Casa Fius, la Peixateria Litoral, la Rosaleda i la Llibreria Xipell.

Qui són?

Són un equip de persones que volem recuperar la història oral d’aquells establiments de la ciutat que a poc a poc han anat desapareixent, sobretot el petit comerç, el record dels quals no volem que es perdi.

  • Sílvia Berengueras Gómez: Filòloga, redactora de la revista manresana d’informació i opinió El Pou de la gallina.
  • Lluïsa Font Garcia: Llicenciada en Història contemporània, coautora del blog Manresanes que han fet Història.
  • Miquel Sanchis Zozaya: Llibreter a Llibreria Papasseit i bibliotecari a la Biblioteca Jaume Perramon de les Escodines.
  • Blanca Virós Pujolà: Bibliotecària-documentalista freelance, especialitzada en arxiu d’empresa i formadora en gestió documental.

El projecte

Apugem la persiana. Comerços històrics de Manresa és un recorregut en el temps, un projecte de recuperació d’història oral de la ciutat. A través d’entrevistes a antics propietaris/es, dependents/es i altres testimonis, tracten de recuperar la memòria d’establiments que han tancat i que han traçat la història comercial de Manresa. Seran establiments que, per raons diverses, han finalitzat la seva activitat, alguns fa molts anys. El criteri que segueixen els seus autors és que hagin estat oberts un mínim de vint anys per tal que perdurin en l’imaginari dels manresans/es. El projecte vol ser un reconeixement a totes aquelles persones que han deixat la seva empremta en els comerços de la ciutat. Els autors volen agrair als entrevistats/des, les vivències, fotografies i documentació que ens han facilitat de manera desinteressada i amb il·lusió.
Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.