Pressupostos participatius de l’Ajuntament de Manresa: La proposta del CEB

Monument a Clavé

Restauració del monument a Josep Anselm Clavé. Fotografia: CEB

El monument a Josep Anselm Clavé fou realitzat per l’Arquitecte Bernat Pejoan i Sanmartí conjuntament amb l’escultor Josep Andreu Casanovas, i va ser inaugurat l’any 1919. Actualment està en un notable estat de deteriorament, a causa de la manca de protecció i manteniment, però també de diversos actes incívics que han malmès el monument. Ajornar la intervenció de restauració provocaria que el mal estat del monument augmentés: les fissures i les descamacions augmentarien fins arribar a una pèrdua de material i desfiguració de l’escultura, cosa que provocaria una situació ja irreversible.

Cal esmentar el lloc estratègic on se situa el monument. Per una banda en una zona molt cèntrica i connexió de l’eixample de Manresa amb el seu barri antic. Per altra banda, també cal considerar que está situat en una zona molt propera al nou espai Manresa 1522, i per tant en la ruta ignasiana per la qual transitaran els turistes i pelegrins que visitaran la nostra ciutat.

Fotografia: CEB

Fotografia: CEB

Descripció de la proposta

L’estat de conservació de l’obra és deficient, si tenim en compte l’erosió del bust del personatge, les importants descamacions i desplacacions de la base del monument (que poden ocasionar futures pèrdues de matèria), la presència de fissures en diversos punts i l’arenització present a la part baixa del monument. L’obra presenta una brutícia molt fosca, en algunes zones fruit d’un atac microbiològic i en altres punts trobem crosta negra, de difícil eliminació.

Destaquem la presència d’un desafortunat graffiti (negre i platejat) a la part frontal de la base de l’obra, així com diversos graffitis en forma d’incisió al revers del monument, en les zones accessibles pels vianants. La proposta anirà encaminada a detenir els agents d’alteració de l’obra, així com a fixar i consolidar possibles futures pèrdues de matèria. Es realitzarà una eliminació de materials aliens a l’obra, i una neteja per millorar la instància estètica del monument.

Es seguirà un criteri intervenció mitjana:

  • Tractament de la crosta biogènica
  • Fixació i segellat de fissures i perills de despreniment
  • Eliminació de morters i ciments inadequats
  • Neteja i eliminació de la crosta negra
  • Eliminació del graffiti central i les incisions fruit de vandalisme
  • Consolidació del material disgregat
  • Hidrofugació / protecció anti-graffiti
  • Reubicació dels volums desapareguts

Pressupost

10.500 €


Més informació:

2016 – Ajuntament de Manresa

Vota la proposta del Centre:

Votació pressupost participatiu 2016 – Ajuntament de Manresa

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.