Set elements patrimonials del Bages, dels 150 de catalans d’imprescindibles

Mina-de-sal-Cardona

La Muntanya de Sal de Cardona és una meravella natural que amaga en el seu interior una antiga explotació minera. Fotografia: mNACTEC

Reivindicar el patrimoni industrial de Catalunya a partir d’un llistat dels 150 elements més destacables. Aquesta és la premissa inicial de la qual neix la plataforma interactiva Mapa del patrimoni industrial a Catalunya, un projecte elaborat pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) en col·laboració amb el Departament de Cultura. El llistat recull 150 elements al llarg de tot el territori català, dividits en tres àmbits principals, el del patrimoni preindustrial, que recull molins, fargues, pous de glaç, forns de calç, salines, manufactures d’indianes i paraires i adoberies; el patrimoni industrial amb elements relacionats amb la fusta, la construcció, el tèxtil, l’agroalimentació, el tabac, la química, el suro, la metal·lúrgia, l’automòbil, la mineria, les xemeneies i els canals; i el de serveis i obra pública amb serveis d’aigua, de gas, de l’electricitat, mercats, ferrocarrils, marítim, obres públiques, telecomunicacions i observatoris científics.

Presentat dimarts dia 20 d’octubre a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona, aquest mapa patrimonial destaca el valor històric, estètic i testimonial dels 150 elements. Segons que ha explicat Jaume Perarnau, director del mNACTEC, el llistat es una continuació del “procés engegat l’any 1986 amb l’inventari del patrimoni industrial de Catalunya”, que recull més de 3.000 registres. L’any 1994 es va publicar un primer llistat de 75 elements, ampliat el 1997 al centenar. Ara es presenta un llistat corregit i augmentat arribant als 150, especialment amb la intenció de donar a conèixer aquest llegat. La voluntat del mNACTEC és que aquest llitat sigui “dinàmic i interactiu”, de tal manera que en la informació de cada element s’hi pot consultar no només la seva història i l’ús original, sinó també la situació actual, la seva utilització i si es pot visitar.

Del Bages, hi ha set elements destacats:

  1. El Funicular del aeri (Monistrol de Montserrat)
  2. Els Dipòsits Vells – Museu de la Tècnica (Manresa)
  3. La Mina i la Muntanya de Sal de Cardona
  4. La Companyia Fabril dels Carbons Elèctrics (Castellgalí)
  5. L’Escorxador de Manresa
  6. La Farinera La Florinda (Manresa)
  7. La Fàbrica dels Panyos (Manresa)

Veure els elements del Bages: Set elements patrimonials del Bages

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada