19 d'abril de 2024

Visita gratuïta al poblat ibèric del Cogulló de Sallent

Visita gratuïta al poblat ibèric del Cogulló de Sallent El poblat ibèric es troba a la localitat de Sallent, sobre un imponent turó que controla el riu Llobregat al seu pas pel Pla de Bages amb unes excel·lents vistes de Montserrat i els Pirineus. Fotografia: Sallent Turisme

Visita especialment organitzada per explicar i donar a conèixer els treballs que s’han realitzat al poblat ibèric del Cogulló durant la darrera campanya arqueològica. Es mostraran les noves estructures documentades així com el material arqueològic recuperat. Una oportunitat única per conèixer de primera mà les novetats en la recerca que s’està portant a terme any rere any.

  • Dia: 10 de novembre
  • Hora: 12:00 h
  • Punt de trobada: poblat ibèric del Cogulló
  • Indicacions: Per accedir al poblat ibèric, cal entrar al barri de la Botjosa (C-16,sortida 60) i prendre el camí que surt a l’esquerra. Des del primer moment el camí es troba indicat i es pot accedir amb vehicle fins la zona d’aparcament del jaciment.

El poblat ibèric del Cogulló

El poblat ibèric es troba a la localitat de Sallent, sobre un imponent turó que controla el riu Llobregat al seu pas pel Pla de Bages amb unes excel·lents vistes de Montserrat i els Pirineus. Aquesta estratègica posició permet entendre el jaciment, no tan sols com a nucli de poblament, sinó també com a centre de mercat, de relació, de protecció d’altres assentaments propers, de lloc de pas i de control territorial.

Tot i que hi ha certs indicis d’una ocupació prèvia, la fundació del poblat s’ha de datar dins la segona meitat del segle V aC i va estar ocupat fins el segle I aC. Des dels seus orígens es configura com a nucli de poblament concentrat amb una important estructura defensiva prenent les característiques bàsiques dels clàssics oppida. En el seu moment d’esplendor, a principis del segle III, el poblat fou ampliat i arribà a ocupà una superfície total de 5.000 m². Actualment, les restes visitables representen aproximadament el 30% del total i són el resultat d’una llarga història de recerca i excavacions.

El 1934 es va fer la primera catalogació per part de Pere Bosch Gimpera però no va ser fins el 1948 quan arran d’una conferència realitzada pel doctor Maluquer, es va despertar l’interès pel Jaciment. El 1966 es realitzaren els primers treballs de documentació per part de la Universitat de Barcelona i paral·lelament, començaren unes prospeccions per part d’un grup d’afeccionats locals. Aquest fet va propiciar la creació de la junta municipal d’història i arqueologia de Sallent i els afeccionats Ramon Camprubí i Llorenç Villuendes, nomenats col·laboradors de l’institut de prehistòria i arqueologia de la UB van liderar les excavacions fins el 1981. Poc després l’arqueòleg Eduard Sanchez va realitzar un estudi de síntesis que va permetre ordenar totes les dades conegudes fins aleshores, però les excavacions no es van reprendre fins l’any 2002 i fins a l’actualitat s’han realitzat diferents campanyes anuals dirigides per l’arqueòleg David Asencio. Declarat BCIN des de 1995, actualment és l’únic jaciment ibèric visitable a la comarca del Bages.


Més informació: 

Visita gratuïta al Cogulló – Sallent Turisme

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.