3 de desembre de 2022

Victor Papo

Victor Papo
Víctor Papo, refugiat jueu que va escapar de l’Holocaust. Fotografia: Museu d’Història de Catalunya – YouTube
  • Nom: Victor Papo (Milà, 1927)
  • Àmbit: Militar | Perseguits | Evadits
  • Període: Any 1950
  • Text: Entrevista a Victor Papo: www.perseguits.cat, any 2015

Victor Papo va arribar a Catalunya l’any 1941 fugint de la França de Vichy, on havia estat denunciat per un treballador del hotel del seu pare a la Gestapo per ser jueu. Passada la Segona Guerra Mundial, l’any 1947 Papo es desplaçaria a Tolouse a estudiar enginyeria, amb la condició que havia de retornar a realitzar el servei militar, que hauria de fer a Manresa. Papo va ser fidel a la seva paraula i tornà el 1950 a la capital del Bages a realitzar el servei militar obligatori.

Estuve un año y medio en el servicio militar sin ningún problema, no tuve nunca problemas de ninguna clase, por cierto, te cuento una anécdota, en el servicio militar en Manresa un día fui a ver al teniente coronel y le pedí permiso para no ir a misa y me preguntó: ¿porque?, porque soy hebreo, soy judío, y dijo: Ah!! que interesante. Me dio el permiso y nada más y ya está.

Més informació:

La Denise Papo, esposa d’en Victor Papo, ens explica com el seu pare Ludwig Berger, va creuar els Pirineus amb l’ajuda d’un passador l’any 1941. El seu pare fou detingut per la Guàrdia Civil a prop de Manresa.

Denise Papo

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.