18 de juny de 2024

Darreres publicacions

PVP: 25 €

NOVETAT! Miscel·lània d’Estudis Bagencs. De la Guerra Civil Catalana (1462-1472) a la Guerra dels Segadors (1640-1652).

Aquesta Miscel·lània recull un conjunt de 20 articles dels segles XV, XVI i la primera meitat del XVII. A través d’aquests, es pretén omplir alguns dels buits històrics que hi havia d’aquest període, així com ampliar i aprofundir, a través d’algunes aportacions inèdites i novadores, en l’estudi de la comarca del Bages i Manresa durant els segles baix-medievals i els primers segles moderns. A la vegada complementa cronològicament altres miscel·lànies que el CEB ha editat en anys anteriors.


PVP: 30 €

Miscel·lània d’Estudis Bagencs. Homenatge a Josep M. Gasol Almendros

Aquesta Miscel·lània número 13 del Centre d’Estudis del Bages és dedicada a Josep M. Gasol Almendros, que va morir el 2018. Ell va ser l’ànima de la fundació de la nostra entitat, l’any 1978, juntament amb altres erudits, estudiosos i historiadors, i en fou el primer president. El llibre s’estructura en tres grans blocs. Aquest volum inclou també imatges de mossèn Gasol, una auca sobre el personatge i un article manuscrit inèdit que va escriure ell mateix sobre Miquel Martí i Pol.


16 € (socis/es CEB) | 19 €

Els Torra, una família manresana

L’autora és Montserrat Torra i Puigdellívol, néta de Ramon Torra i Pujol, que al llibre explica aquests antecedents del seu avi i el canvi de rumb que va representar en la tradició familiar, un canvi que responia de manera clara al seu interès per la cultura i pel compromís cívic. La història documentada de la família va més enrere del segle XX i es remunta fins al segle XVIII, i potser fins al XVI-XVII a Calaf. Sembla que el 1747, un Torra de Calaf se’n va a Manresa a buscar feina i s’hi instal·la com a aprenent de veler. És el començament d’una saga de teixidors de vels que, passant després a teixidors de lli, durarà 170 anys.


18 € PVP | Socis CEB 15 €

Captius de l’altitud

El llibre és un repàs a seixanta anys d’activitat de muntanya, juntament amb el seu amic Joan Frontera. Ascensions, expedicions i una emotiva activitat centrada en la muntanya i l’escalada, es reflecteixen en el llibre que es presentarà.


NO SOCIS: PVP 30 € | SOCIS: PVP 25 €

125 anys de les Bases de Manresa (1892-2017)

El 1892 un grup de delegats de tot Catalunya de la Unió Catalanista es van reunir a Manresa per redactar el document polític conegut amb el nom de Bases de Manresa, considerat un dels primers documents fundacionals del catalanisme polític. El 2017 la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa van acordar commemorar els cent vint-i-cinc anys d’aquest fet històric mitjançant una sèrie d’actes polítics, acadèmics, culturals i populars d’àmbit local i nacional. Aquesta miscel·lània, editada per l’Institut d’Estudis Catalans amb la col·laboració del Centre d’Estudis del Bages, fa memòria de tots els actes que es van dur a terme al llarg de l’any i mig que va durar la commemoració, del març de 2017 a l’octubre de 2018. La publicació s’estructura en tres grans parts. La primera part recull una relació dels actes del programa commemoratiu acompanyats d’imatges. La segona part conté un resum de les ponències i els discursos dels principals actes acadèmics i culturals que es van celebrar. Tanca la miscel·lània un conjunt d’articles sobre el context geogràfic, històric, econòmic, cultural i social de la Manresa de les Bases.


15 € (socis) | 18 € (no socis) PVP

Navarcles a l’època feudal (segles X-XII)

Miquel Torras Cortina, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha recollit tots els documents que parlen de Navarcles dels segles X al XII i n’ha reconstruït la història: el paisatge, els conreus, la població, etc. El llibre Navarcles a l’època feudal (segles X-XII) s’acompanya amb un CD amb el corpus de 116 documents que van de l’any 940 a l’any 1132.


15 € (socis) | 18 € (no socis) PVP

Sant Benet de Bages. Entendre un monestir

Quan i per què es va fundar el monestir? Com funcionava? Com es finançava? Què volia dir que era el senyor feudal de Navarcles i Sant Fruitós? Quins drets tenia sobre el territori? Per què va passar a dependre de Montserrat? Què va passar quan els monjos van marxar el 1835? Qui el va comprar? Per què la família Casas el va comprar? Com el va transformar? Un llibre de 288 pàgines, editat en color, amb fotografies, mapes i gràfics que il·lustren la història del monestir i la relació amb els pobles dels voltants. L’edició és a cura del Centre d’Estudis del Bages. L’autor Llorenç Ferrer va formar part de l’equip que va redactar el Pla Director del monestir.


Llibre tines medievals Corominas
PVP: 20 €

Premses, tines i trulls medievals al Berguedà, nord del Bages i part del Solsonès. Antics testimonis de com es feia al vi a l’edat mitjana

Es tracta d’un interessant llibre que presenta el treball de camp realitzat pels germans Corominas a la recerca de pedres i codineres relacionades amb el vi. Antics testimonis de com es feia el vi a l’edat mitjana. El treball és una bona contribució, valuosa i notable, en l’estudi dels vestigis antics relacionats amb la vinya i l’elaboració de vi. Són més de quatre-centes pàgines, totes i cadascuna plenes de coneixement, de dades, de fotografies i de dibuixos a disposició de qui tingui ganes de conèixer, amb tots els detalls, el fascinant procés de fer vi allà on les vinyes enriqueixen el paisatge i les relacions humanes.


Llibre
PVP: 20 €

Auge i declivi d’una burgesia catalana, Manresa a la baixa edat mitjana 1250-1500

The Rise and Decline of an Iberian Bourgeoisie. Manresa in the Latter Middle Ages, 1250-1500 és l’obra de Jeffrey Fynn-Paul que el Centre d’Estudis del Bages ha traduït al català amb el suport de l’Ajuntament de Manresa, el Parc de la Sèquia i la UManresa. L’obra dóna a conèixer al públic la història política, econòmica i social de la ciutat de Manresa, que es converteix així en un dels pocs municipis de Catalunya, i de l’estat, que compta amb una anàlisi tan completa, detallada i actualitzada de tot el que va succeir durant el segle XIV i el primer terç del XV.

Vols compartir aquest contingut?

2 respostes a “Darreres publicacions

  1. Hola estic interessat en comprar “CAPTIUS DE L’ALTITUD” de Ramon Majo.
    Ja em direu com haig de fer per adquirir-lo.

    Gràcies-
    Salut.

    Manel Martin

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.