7 de juny de 2023

Publicacions exclusives del CEB

En aquesta secció trobareu tot el material inèdit que ha publicat de forma exclusiva els socis i col·laboradors del Centre d’Estudis del Bages, que posen en línia de forma gratuïta al públic en general el fruit del seu treball.

  • FERRER ALÒS, LLORENÇ (2023) Tratos del trabajo y formas de remuneración en la Cataluña vitícola (s. XVIII y XIX) NOVETAT!
  • PERRAMON AUGÉ, Montserrat (2022) Moviment obrer i catolicisme a Manresa (1879-1905). 
  • VILA-MASSANA PORTABELLA, Joan (2022) Catàleg de postals ignasianes.
  • GUARDIOLA, Carles-Jordi (2020) Primers llibres i opuscles impresos a Manresa.
  • OLIVERAS SAMITIER, Josep (2020) Homenatge a Josep Maria Gasol Almendros.
  • PERRAMON AUGÉ, Montserrat (2020) Quadern de vinya americana de Josep Maria Baraldés i Ribó de Castellnou de Bages.

 

En el marc dels Estudis d’Història Social i a partir del concepte de tracte laboral, en Llorenç Ferrer desenvolupa la lògica de les relacions i condicions laborals en el cas de les masies catalanes que van conviure amb petites explotacions que s’havien generat a través del contracte de rabassa morta.


 

En aquest treball presentat al Premi Antoni Esteve dels Premis Lacetània la Montserrat Perramon fa una anàlisi del moviment obrer en l’àmbit de les congregacions religioses masculines i femenines a la Manresa de finals del s. XIX i principis del XX.


 

L’estudiós manresà i membre del CEB Joan Vila-Massana Portabella ha recollit en aquest treball un extensiu catàleg de postals de temàtica ignasiana.


 

Després de mesos de recollir informació per diverses biblioteques i col·leccions, Carles-Jordi Guardiola va presentar el resultat de la seva recerca a Primers llibres i opuscles impresos a Manresa que els socis del CEB i tothom que vulgui pot llegir de forma íntegra.


 

Conferència del doctor Josep Oliveras i Samitier a la presentació de la Miscel·lània d’Estudis Bagencs 13. Homenatge a Josep M. Gasol Almendros.


 

La llibreta de la Vinya Americana recull, del 1888 fins al 1905, apunts de les principals vivències d’un pagès de Castellnou de Bages, Josep Maria Baraldés Ribó. És un document de testimoni directe únic, del que hem pogut recuperar els seus continguts gràcies al seu besnet Josep Maria Baraldés Casanova.

Vols compartir aquest contingut?