4 de desembre de 2024

El Centre

El Centre d’Estudis del Bages (CEB) és una entitat cultural sense ànim de lucre fundada el 1978 per potenciar la recerca històrica de Manresa i la comarca del Bages.

El març de 1978 es feren les primeres reunions dels fundadors: Albert Benet, Miquel Cura, Josep Maria Gasol, Josep Oliveras, Xavier Sitjes i Joan Sorribas. Així, el 23 de novembre de 1980 se’n feia la inauguració oficial a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Des dels seus inicis el Centre té la seu social a la Via de Sant Ignasi número 40 de Manresa, a l’edifici de l’antic col·legi de Sant Ignasi, propietat de l’Ajuntament de Manresa, on es troben ubicats l’Arxiu de la Ciutat i el Museu Comarcal de Manresa, amb qui col·labora habitualment.

La primera activitat del Centre es va centrar en unes sessions d’estudis mensuals, on un ponent exposava els resultats de les seves recerques, donant peu al debat entre tots els presents. Gràcies a la gran vàlua dels continguts exposats i per la seva capacitat de concreció en el territori aviat es veié la necessitat que tot aquest treball quedés per escrit, per això es començaren a editar diferents publicacions.

La primera publicació del CEB fou el número 1 de la col·lecció Miscel·lànies. El 1987 també s’inicià l’edició de la col·lecció Monogràfics i de la col·lecció Quaderns. El 1991 publicaren el número 1 de la col·lecció Actes. I a finals dels anys noranta posaren en marxa la col·lecció Guies, la col·lecció Memòria i la col·lecció Fotografia històrica. Però, en el treball editorial, el gran canvi pel Centre fou coeditar la revista Dovella, a partir del número 34 (1990), juntament amb l’editora fundacional, Associació Cultural Dovella, que es vinculà al CEB.

Actualment, Dovella és editada pel Centre d’Estudis del Bages i recull articles d’investigació bàsicament de temàtica bagenca. Aquesta publicació ha tingut continuïtat fins a l’actualitat gràcies a la col·laboració de molta gent que han publicat treballs inèdits dels més diversos àmbits de les Ciències Humanes i Socials. Tanmateix, la revista ha servit perquè aquesta tasca d’investigadors docents, universitaris i investigadors no quedés arraconada i sortís a la llum.

Avui dia el CEB continua activa, amb prop de 200 socis, organitzant actes, la majoria d’ells oberts al públic general, i publicant uns textos fonamentals per conèixer i entendre el Bages. Donada la seva trajectòria professional i docent el Centre d’Estudis del Bages ofereix una sèrie de serveis com són: les publicacions, la intervenció cultural, la seva planificació, la gestió del patrimoni, la promoció i difusió d’activitats culturals relacionades amb els serveis de gestió, assistència tècnica o, l’elaboració de produccions pròpies.

Adherits a:

Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana

Institut Ramon Muntaner

Vols compartir aquest contingut?