19 de març de 2024

Recuperar i divulgar el passat jueu: relat d’una experiència

Recuperar i divulgar el passat jueu: relat d’una experiència Fotografia: CEB

L’historiador igualadí Josep Alert, resident a Manresa des de fa molts anys, va presentar el dijous 29 de setembre el seu llibre: “La Barcelona Jueva” a la Biblioteca del Casino acompanyat d’unes 70 persones. La presentació del llibre havia aixecat bones expectatives i el públic ràpidament va omplir la sala. L’acte fou presentat pel president del Centre d’Estudis del Bages, Francesc Comas, i posteriorment fou el mateix Josep Alert qui va presentar el seu llibre, una guia dedicada a la Barcelona jueva.

Segons Alert, la intenció de la guia “no era la de proposar itineraris sinó indicar localitzacions, que en certs casos no tenen un rastre físic sinó que són evocatius”. El llibre d’Alert, prologat per Pilar Rahola, està editat per l’empresa manresana CatEmocions, el segell Cossetània i el servei de publicacions de l’Ajuntament de Barcelona, i se n’ha fet una versió en anglès patrocinada per la firma ICL. La Barcelona jueva  transcendeix més enllà de la limitada cronologia habitual i detecta el rastre deixat a la capital catalana per una religió i una cultura més antigues que la mateixa fe cristiana i amb “més de mil anys de presència ininterrompuda”. A la guia d’Alert podem trobar seixantena d’espais físics a Barcelona que conserven el record, material i immaterial, de la presència jueva.

Durant la conferència també es va parlar sobre el passat jueu de la ciutat de Manresa: com van arribar a la nostra ciutat, com era l’antic call situat al carrer de la Baixada dels Jueus, la recuperació del seu llegat a través dels llibres i documents que hi ha a l’Arxiu Comarcal del Bages i també com vivien dintre la Manresa medieval dels segles XIII i XIV. Cal destacar que el Centre d’Estudis del Bages, està treballant per reeditar una versió moderna del llibre “Els jueus de Manresa” de l’historiador i cronista manresà Joaquim Sarret i Arbós (1853 – 1935), que el proper any farà un segle que es va publicar.

 


Joaquim Sarret i Arbós: el call jueu de Manresa

En aquest barri o clos hi tenien els jueus sos temples, ses cases, sos banys, ses tendes sos tresors. Altre testimoni de la eczistència dels jueus a Manresa es el cementiri que tenien fora‘ls murs…, en el lloc que encara avuy ne dièm la Fossana dels jueus, detrás de Puigterrá. De manera que tenim justificada la eczistència dels jueus en el barri, clos o grau del metex nom, prop de la cort o curia del Veguer y del Batlle, o sia al amparo de la primera autoritat civil de la població, pera que fossen vigilats y ningú pogués insultarlos.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.