27 de maig de 2024

Donació de pergamins dels masos la Pahissa i Rossinyol a l’Arxiu Comarcal del Bages per part de Romà Escalas

Donació de pergamins dels masos la Pahissa i Rossinyol a l’Arxiu Comarcal del Bages per part de Romà Escalas Membres del CEB, amb la regidora de cultura de l’Ajuntament de Manresa Anna Crespo, el director de l’Arxiu Comarcal del Bages, Marc Torres i el musicòleg Romà Escalas. (Fotografia: Ajuntament de Manresa)

Aquest dijous, 18 de maig, ha ingressat a l’Arxiu Comarcal del Bages una donació de pergamins i documents en paper relatius als masos Rossinyol i la Pahissa de Monistrol de Calders i altres masos propers.

Es tracta d’una donació feta pel propietari dels documents, el musicòleg Romà Escalas i Llimona, que ha escollit l’Arxiu Comarcal del Bages com a destí d’aquests documents per ser l’equipament arxivístic més proper als llocs d’origen dels documents i més adequat perquè siguin conservats, descrits i posats a disposició dels estudiosos.

Romà Escalas va trobar i conservar aquests documents provinents del mas Rossinyol, que havia estat adquirit pel seu avi i on ell passava les vacances, amb la col·laboració de Feliu “Postilla”, administrador d’aquelles finques. Al seu interès i sensibilitat per la documentació antiga l’acompanyava l’objectiu de trobar possibles documents musicals antics. Romà Escalas ha estat en possessió d’aquests documents des de l’any 1965 i els ha conservat fins ara, quan ha decidit buscar una institució especialitzada perquè es fes càrrec del fons i en garantís la conservació i la difusió.

Es tracta de 14 pergamins, el més antic dels quals és de l’any 1402, i 21 documents en paper, alguns consistents en plecs de diversos fulls de paper, de dates diverses entre els segles XV i XIX. Entre ells destaquen un privilegi reial de l’any 1570 i un document musical en un pergamí que feia de coberta a un lligall de paper i que conté la partitura d’un himne dedicat a Santa Cecília.

La donació, que passa a formar part del fons comarcal, ha estat efectuada amb la intercessió del Centre d’Estudis del Bages, que va rebre la voluntat de Romà Escalas de fer la donació i ha fet de mitjancer en aquest acte.

A més del donador Romà Escalas, han estat presents a l’acte Marc Torras, director de l’Arxiu Comarcal del Bages, Francesc Comas, president del Centre d’Estudis del Bages, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa Anna Crespo.

Amb donacions com aquesta s’enriqueixen els fons arxivístics de la comarca i del país, documents que han de servir per conèixer cada dia més la nostra història, llengua, cultura i tradició i que reforcen la important tasca que es fa des de la xarxa d’arxius locals i comarcals.

Romà Escalas i Llimona

Romà Escalas i Llimona és musicòleg i intèrpret, especialitzat en instruments de vent històrics, ha desenvolupat una intensa activitat en el camp de la interpretació, l’organologia i la pedagogia.

Al Conservatori Superior de Barcelona i a l’ESMUC creà el primer Departament de Música Antiga. Des del 1980 és director i fundador dels cursos internacionals de la Generalitat Música Antiga a Catalunya i ha estat membre del comitè fundador a París del Reseau Européen pour la Musique Ancienne. Ha estat director del grup Ars Musicae, de Barcelona, actuant com a solista i col·laborant en diferents formacions musicals com Al·legoria, Hesperion XX i la Capella Reial de Catalunya amb Jordi Savall.

Com a especialista en instruments musicals històrics, imparteix diversos cursos i seminaris monogràfics i ha estat director dels cursos de musicologia i interpretació de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo i ha col·laborat amb diverses universitats en tasques de formació i recerca.

Cofundador de la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, de la qual ha estat president més de deu anys, ha estat director del Museu de la Música de Barcelona de l’any 1981 fins al 2011. Actualment, dirigeix un projecte de recerca sobre el patrimoni artístic des de l’Institut d’Estudis Catalans i ha estat elegit president d’INSTRUMENTA, societat espanyola per a la salvaguarda i estudi del patrimoni musical.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.