19 de juliol de 2024

El fons documental de l’Agència i Corredoria d’Assegurances de la Família Vila ha ingressat a l’Arxiu Comarcal del Bages

El fons documental de l’Agència i Corredoria d’Assegurances de la Família Vila ha ingressat a l’Arxiu Comarcal del Bages Arxiu Comarcal del Bages

En compliment de l’acord de cessió signat a principis del mes de març entre l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i Manel Vila Calsina, propietari de la documentació, es va materialitzar el dipòsit de la documentació corresponent a l’Arxiu Comarcal del Bages. 

El fons documental consisteix en un conjunt d’unes 1.500 pòlisses d’assegurança sobre indústries, comerços i habitatges, principalment de Manresa i comarca i de les conques dels rius Llobregat i Cardener, del període entre els anys 1926 i 1968, que formen part del fons d’arxiu generat per l’activitat d’Agència i Corredoria d’assegurances iniciada a finals del segle XIX i duta a terme de forma ininterrompuda per la família Vila fins a l’any 2012. Tant per la quantitat d’empreses i particulars que van signar les pòlisses com per l’abast territorial i cronològic del fons, aquests documents esdevenen un reflex inestimable de la història de la ciutat i la comarca i de segur seran de gran interès pels investigadors.

L’inici de l’activitat de la Família Vila en l’àmbit de la Mediació d’Assegurances es remunta a l’any 1897 per part de Manuel Aragonés Enric com a Agent de l’asseguradora anglesa The Northern Assurance, continuant l’any 1907, ja amb plena dedicació a càrrec del seu gendre Francisco Vila Castells. Cap a l’any 1927 operaven sota la denominació Francisco Vila Castells i fills (Manuel i Pere Vila Aragonés). Reempresa l’activitat l’any 1939 desprès de la guerra civil, cap a l’any 1945 comencen a actuar sota la denominació Agencia General de Seguros Vila, transformant-se l’any 1985 en Vila Manresa, Corredoria d’Assegurances, S.L. fins a la seva integració per fusió a Cogrup, Corredoria d’Assegurances,S.A. l’any 1990. Finalment l’any 1995 s’incorpora dins la multinacional Aon, mantenint la continuïtat en quarta generació Manel Vila Calsina fins a la seva jubilació l’any 2012.

La Família Vila ha mantingut al llarg de la seva història una forta participació en els organismes professionals estructurats dins l’activitat de Mediació d’Assegurances, tant a nivell local com a nivell nacional i internacional formant part dels seus òrgans rectors.

Manuel Vila Calsina, conscient de l’interès públic del fons esmentat, va manifestar la voluntat de fer cessió d’aquest fons a l’Ajuntament de Manresa en benefici de la ciutat i per a la preservació i difusió del fons amb la condició que es respecti la seva integritat i que es dipositi a l’Arxiu Comarcal del Bages. I l’Ajuntament de Manresa, reconeixent el valor històric, cultural i per a la investigació d’aquest fons tant per a la història de Manresa i del país com per a l’acreixement del patrimoni documental de la ciutat, accepta la cessió del fons documental per afavorir-ne la preservació. El fons documental ingressarà com a comodat a l’Arxiu Comarcal del Bages per tal que aquest procedeixi a la seva custòdia, conservació i divulgació amb finalitats culturals.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.