6 de setembre de 2024

El projecte de recuperació de la memòria de la vinya i el vi al Bages inicia les entrevistes testimonials

El projecte de recuperació de la memòria de la vinya i el vi al Bages inicia les entrevistes testimonials Foto històrica de la memòria de la vinya i el vi | Arxiu CCBages
La iniciativa compta amb l’adhesió d’una quinzena d’ajuntaments de la comarca i treballa per posar en valor el patrimoni vitivinícola del territori.

Aquesta tardor ha començat a agafar forma el projecte Recuperem la memòria popular de la vinya i el vi. La iniciativa vol posar en valor el patrimoni vitivinícola del Bages que esdevé un dels trets que identifica clarament el territori. El projecte compta amb una quinzena d’ajuntaments adherits, rep el suport del Consell Comarcal del Bages i de l’Ajuntament de Manresa, i és coordinat des del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages i el Centre d’Estudis del Bages.

Primeres accions

Aquesta tardor s’estan portant a terme les primeres accions del projecte que consisteixen en la realització d’entrevistes testimonials a persones que han tingut una relació directa amb la vinya i el vi al Bages i aporten coneixements de qualitat. Les entrevistes als testimonis proposats, la recerca i recollida d’informació va a càrrec de la historiadora Mireia Vila. En Pere Piqué, nascut a Mura l’any 1937, explica que “a l’hora de la verema de cada cinc portadores de raïm una l’havíem de lliurar a l’amo” i recorda “la varietat carrega-rucs que feia un raïm molt gran, però donava vi amb molt poc grau i no sortia gens a compte”. Pel que fa a la cerca de documentació dels recursos patrimonials, culturals i de coneixement al Bages sobre el treball de la vinya i el vi, és assumida des del Centre d’Estudis del Bages.

En paral·lel, s’ha estrenat la pàgina web https://ceptinavi.cat que conté tota la informació del projecte i esdevé l’eina referent d’informació i de documentació de la iniciativa.

Un treball que continua

El projecte és obert a incorporar nous municipis i plantejarà mesures amb la voluntat que tot el coneixement adquirit en el marc del treball d’investigació i documentació pugui ser preservat com a patrimoni compartit i utilitzat com a recurs cultural, pedagògic, turístic i de desenvolupament territorial.


Card

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.