A conseqüència de la situació política i social esdevinguda al nostre país des del passat 1 d’octubre, la junta del Centre d’Estudis del Bages vol fer les següents consideracions:
1. Condemnem la violència exercida per les forces de seguretat del regne d’Espanya contra ciutadans pacífics i indefensos en el transcurs del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. La violència contra població civil pacífica, desarmada i no violenta no és acceptable a l’Europa del segle XXI i és impròpia d’un estat democràtic.
2. Condemnem la vulneració d’un dels drets constitucionals europeus més bàsics com és el secret en les comunicacions, així com la intervenció per part del govern del regne d’Espanya de diverses pàgines web. En aquest sentit, cal recordar que abans de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, una gran quantitat d’enviaments postals van ser violats i es van clausurar nombrosos dominis web sense ordre judicial.
3. Condemnem l’empresonament preventiu sense fiança dels presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana Jordi Cuixart i Navarro i Jordi Sànchez i Picanyol sota l’acusació del delicte penal de sedició. Volem expressar el nostre rebuig frontal a la privació de llibertat de forma preventiva per raons polítiques dels presidents d’aquestes dues entitats des del dia 16 d’octubre per part d’un tribunal d’excepció sense parangó en cap altre país de la Unió Europea. Així mateix, n’exigim el seu immediat alliberament.
4. Condemnen l’aplicació de l’article 155 de la constitució del regne d’Espanya sobre les institucions seculars de govern del Principat de Catalunya. La intervenció per part del govern del regne d’Espanya de la Generalitat de Catalunya, una institució que té els seus orígens en les Corts de Cervera de l’any 1359, suposa l’atac més gran i més flagrant a l’autogovern del nostre país que s’ha vist des de la recuperació de la democràcia a l’estat espanyol.
5. Condemnem la dissolució del Parlament de Catalunya legítimament constituït després de les eleccions del 27 de setembre de 2015 així com el cessament del govern legítim del Principat de Catalunya per part del govern del regne d’Espanya sota l’empara de l’article 155 de la Constitució.
6. Per raons idèntiques a les expressades en el punt 3, condemnem l’empresonament preventiu sense fiança per la imputació dels delictes penals de rebel·lió, sedició i malversació del vicepresident i de vuit consellers del govern legítim de Catalunya des del dia 2 de novembre d’enguany. Així mateix, n’exigim l’alliberament immediat.
7. Recordem que les citades i inacceptables violacions dels drets civils i constitucionals més bàsics així com l’empresonament de ciutadans per raons polítiques s’expliquen en gran part per la negativa del govern del regne d’Espanya, del seu cap d’estat i de la majoria de forces parlamentàries espanyoles de reconèixer i donar una solució política a la voluntat legítimament expressada a les urnes el 27 de setembre de 2015 de la població de Catalunya.
8. L’aplicació de l’article 155 és un greu atac, a més a la política cultural i patrimonial de l’autogovern català. El Centre d’Estudis del Bages, una entitat cultural d’àmbit comarcal fundada l’any 1978, veu amb molta preocupació aquest fet que representa una aturada a les polítiques culturals engegades en aquests últims temps i que han permès la recuperació i posada en valor d’una bona part del patrimoni de Manresa, el Bages i Catalunya.
Així doncs, i davant la gravetat històrica dels fets citats més amunt, la junta del Centre d’Estudis del Bages, considera oportú i indispensable emetre el present comunicat.
Manresa, 23 de novembre del 2017