9 d'octubre de 2024

El Museu Comarcal acull una jornada d’estudi sobre ‘Manresa, de la Guerra dels Segadors a la Guerra Gran’

Aquest dissabte dia 24 de maig, dos quarts de 10 del matí diversos especialistes exposaran el seu coneixement sobre la Manresa i el Bages en època moderna en un acte dins el programa de Commemoració del Tricentenari de la guerra de Successió a la ciutat.

En el marc de la commemoració del 300 aniversari de la guerra de Successió a Manresa, institucions, entitats i investigadors comparteixen l’interès a ampliar el coneixement sobre aquest període posant en relleu els episodis històrics que tanta transcendència van tenir per Manresa, pel Bages i pel país. Així, el Museu Comarcal de Manresa, juntament amb l’Arxiu Comarcal del Bages, ha organitzat aquesta jornada d’estudis a proposta de la Comissió promotora dels actes de commemoració del Tricentenari de la guerra de Successió a Manresa.

Amb aquesta jornada, oberta a tothom, públic especialitzat o simplement interessat, es vol impulsar la recerca històrica, la revisió historiogràfica i la difusió del coneixement sobre els fets històrics, la demografia, les institucions, l’economia, la música i l’art, etc. Una visió molt completa de la ciutat i la comarca al llarg dels segles XVII i XVIII.

Els ponents de la jornada són especialistes s en diversos camps. Hi haurà els historiadors Francesc Serra i Adrià Cases, que parlaran dels fets i les conseqüències de la guerra de Successió, Llorenç Ferrer, que parlarà de les finances municipals, Marc Torras, sobre l’administració pública local, i Francesc Comas, sobre l’evolució de la demografia. A la tarda, les sessions se centraran en musicologia i història de l’art amb la participació de Glòria Ballús sobre la música a Manresa en els segles XVII i XVIII i dels professors de la Universitat de Girona Joan Bosch, Teresa Avellí i Francesc Miralpeix sobre l’art barroc a Manresa i els seus els artistes principals.

“Manresa de la Guerra dels Segadors a la Guerra Gran”
“Manresa de la Guerra dels Segadors a la Guerra Gran”

Sessions obertes a tothom

Les sessions són obertes a tothom, però es recomana inscripció prèvia al Museu Comarcal al telèfon 938741155 o al correu museu@ajmanresa.cat, i es faran al Museu Comarcal de Manresa de 2/4 de 10 del matí a les 7 de la tarda, amb una pausa per dinar de 2 a 4 del migdia.

L’organització de la Jornada es fa des del Museu Comarcal de Manresa juntament amb l’Arxiu Comarcal del Bages i la Comissió promotora dels actes de commemoració del Tricentenari de la guerra de Successió a Manresa, formada per l’Ajuntament de Manresa, Amics de la Seu de Manresa, Arxiu Comarcal del Bages, Centre d’Estudis del Bages, Fundació Independència i progrés, Museu Comarcal de Manresa, Òmnium Bages i els historiadors Adrià Cases i Francesc Serra.

Programa de la jornada

9.30 h Presentació

10 h. 1a sessió
Francesc Comas, Sobreviure al segle XVII. La pesta de 1654
Marc Torras, Les administracions públiques. Àmbits d’acció i nivells
Llorenç Ferrer, Finances i deute municipal a Manresa en els segles XVII i XVIII

Pausa. Cafè: 11.30 – 12 h

12 h. 2a sessió
Francesc Serra: La guerra de Successió a Manresa
Adrià Cases: El cost de la guerra de Successió a Manresa i al Bages

Pausa dinar: 14 – 16 h
Dinar conjunt optatiu. Cal apuntar-s’hi. Preu: 15 €

16 h. 3a sessió
Glòria Ballús: Música a Manresa XVII – XVIII
Teresa Avellí: Biografia i obra de l’escultor Josep Sunyer i Raurell

Pausa: 17 – 17.30 h

17.30 h. 4a sessió
Francesc Miralpeix: La figura i l’obra d’Antoni Viladomat a Manresa
Joan Bosch: El patrimoni artístic del barroc a Manresa

19 h. En finalitzar les intervencions s’oferirà una visita al Museu Comarcal de Manresa amb guiatge de Francesc Vilà

Informació i inscripcions: Tel. 93 874 11 55
museu@ajmanresa.cat
www.museudemanresa.cat
guerradesuccessio@ajmanresa.cat

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.