26 de maig de 2024

Premi Lluís Espinal de periodisme social i denúncia

Premi Lluís Espinal de periodisme social i denúncia

Lluís Espinal i Camps (Sant Fruitós de Bages 1932- La Paz, Bolívia 1980). Consagrat sacerdot jesuïta, va estudiar Periodisme i Audiovisuals a Bèrgam (Itàlia). Després de dos anys de treball a TVE en el programa “Cuestión urgente”, el qual va ser censurat pel règim franquista, el 1968 marxa a Bolívia. Allà es consagra a la crítica de la producció cinematogràfica, a la TV, a la ràdio i al periodisme. Va col·laborar a Ràdio Fides, als diaris Presencia i Ultima hora de La Paz. Va produir diversos curtmetratges per a la Televisió Boliviana escrivint diversos llibres sobre cinema, els quals van ser els fonaments de la producció cinematogràfica a Bolívia i va ser professor de mitjans de comunicació social de les Universitats Major de San Andrés i Catòlica de La Paz.

El 1979 va fundar i dirigir el setmanari Aquí, caracteritzat per donar veu al poble quan els mitjans de comunicació eren dominats pels diferents règims totalitaris de Bolívia.

Espinal no es va limitar a ser un professional dels mitjans de comunicació, sinó que en va fer l’instrument del seu servei al poble, desesperançat i sense veu, de Bolívia. L’experiència de la dictadura franquista que havia patit a Espanya, i sobretot, la seva integritat personal i un ferm sentit de la justícia, el van convertir en profeta de la llibertat i l’esperança.

El 21 de març de 1980 fou segrestat a mitjanit, torturat i assassinat per un grup de paramilitars, per ser una figura incòmoda pel poder.

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, amb voluntat de retre homenatge i posar en valor la tasca de defensa dels drets fonamentals de les persones portada a terme per Lluís Espinal i Camps, convoca de forma bianual el  Premi Lluís Espinal de periodisme social i de denúncia al millor treball publicat durant el 2021, contemplat en dues categories:

  1. Elaborat per professionals de la comunicació en qualsevol mitjà d’àmbit nacional català.
  2. Elaborat per alumnes d’ESO de tot l’àmbit educatiu català.

Més informació:
Les persones o mitjans de comunicació aspirants, podran enviar els seus treballs entre l’1 de desembre de 2021 i el 15 de gener de 2022 a través del correu electrònic sfb.pre.lluisespinal@santfruitos.cat i paral·lelament hauran de fer-lo constar al Registre General d’Entrada de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.

 

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.