19 d'abril de 2024

Presentació del llibre “Navarcles a l’època feudal (segles X-XII)” el proper 5 de desembre

Presentació del llibre “Navarcles a l’època feudal (segles X-XII)” el proper 5 de desembre

L’historiador i paleògraf navarclí Miquel Torras Cortina, ha recollit tots els documents que parlen del Navarcles dels segles X, XI i XII i n’ha reconstruït la història. L’autor, que és professor a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha dut a terme una acurada tasca de transcripció d’un total de 120 documents que parlen del municipi bagenc en qüestió i que van des de l’any 940 (el primer cop que surt el nom de Navarcles) fins al 1132.

I tot plegat ho ha agrupat en el llibre Navarcles a l’època feudal (segles X-XII), en el qual parla de com era la població durant aquells temps, quina gent hi vivia, quin aspecte tenien els paisatges i els conreus… A banda, la publicació s’acompanya d’un CD amb el corpus dels 120 documents treballats.

Navarcles a l’època feudal (segles X-XII)

El gruix dels documents procedeixen del fons de Sant Benet de Bages dipositat principalment a l’Arxiu de l’Abadia de Montserrat i a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, tot i que també hi ha alguns pergamins a l’Arxiu Comarcal del Bages i la Biblioteca Universitària de Barcelona. La llista dels 116 la completen documents localitzats a l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic, l’Arxiu de la Catedral d’Urgell i la Biblioteca de Catalunya.

El llibre té dues parts: el text és la interpretació que fa Torras de la informació proporcionada pels pergamins i, a més, s’hi inclou un CD amb el diplomatari dels 116 documents. «És una qüestió de transparència», indica Torras: «Jo puc dir una cosa o una altra, però el lector té el dret a discrepar i anar directament a la font per comprovar el que li calgui».

Al llarg de gairebé dues-centes pàgines, Torras analitza i interpreta la informació continguda als documents per parlar del paisatge, la població, la propietat de la terra, la parròquia de Santa Maria, els senyors feudals, les figures d’alguns laics destacats i la cultura de l’època. «He intentat comptar la població i em surt que a Navarcles hi vivien entre 350 i 400 persones en el període comprès entre els segles X i XII», afirma Torras.


  • Dia: 5 de desembre
  • Lloc: Centre Cultural del Casino (Manresa)
  • Hora: 19:30 hores

 

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.