19 d'abril de 2024

Resum de les jornades de patrimoni en perill al Bages (22 i 23 de gener)

Resum de les jornades de patrimoni en perill al Bages (22 i 23 de gener) Sessió matinal de les Jornades de patrimoni en perill al Bages, dissabte dia 23. Fotografia: CEB

Aquest cap de setmana passat a la Casa Lluvià el Centre d’Estudis del Bages conjuntament amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya–Delegació Bages/Berguedà, l’Arxiu Comarcal del Bages i Museu Comarcal de Manresa, va encetar les jornades de patrimoni en perill a la comarca del Bages. La primera sessió va tenir lloc el divendres 22 a les vuit del vespre, amb la conferència inicial de Magda Fernàndez, professora emèrita de la Universitat de Barcelona, especialista en patrimoni, que va parlar sobre Institucions, societat civil i treball en xarxa en la defensa del Patrimoni. Les sessions van continuar l’endemà dissabte al matí, amb les ponències: El patrimoni documental en perill al Bages de Marc Torras i Serra (director de l’Arxiu Comarcal del Bages), El patrimoni artístic en perill al Bages de Francesc Vilà i Noguera (director del Museu Comarcal de Manresa), El patrimoni del paisatge industrial en perill de Jaume Perarnau i Llorens (director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya) i El patrimoni arquitectònic en perill al Bages d’Antoni Vilanova Omedas, president de l’Agrupació d’Arquitectes en Defensa de la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) i redactor del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Manresa.

Una cinquantena de persones van assistir a la sessió matinal del dia 23, mentre que el dia anterior, l’assistència fou de 25 persones. D’entre el molt patrimoni que hi ha en situació “de risc” a la ciutat de Manresa i la comarca del Bages es va proposar vetllar especialment pel miner, tenint en compte que l’any vinent és previst que tanquin les mines de Sallent i Balsareny. Segons va explicar Jaume Serra, president del Centre d’Estudis del Bages, “s’hauria de mirar com protegir aquestes instal·lacions d’especial interès, perquè no pot ser que acabi l’activitat i allò quedi com si no hi hagués hagut res. Hem de mantenir uns vestigis que posin en relleu la importància d’aquesta indústria a la comarca”.

Les jornades es finalitzaran aquest dissabte dia 30 amb una visita guiada a les colònies tèxtils del riu Cardener, altre patrimoni sobre el qual es vol posar el focus. El punt de trobada serà a la colònia del Cortés, a les 10 del matí.

Més informació:

Jornades de patrimoni en perill al Bages – L’apuntador

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.