19 de maig de 2024

VI JORNADES: Patrimoni ferroviari al Bages

VI JORNADES: Patrimoni ferroviari al Bages VI JORNADES “PATRIMONI FERROVIARI AL BAGES”. Divendres 26, dissabte 27 de gener, dissabte 3 de febrer de 2018. Fotografia: Vista del tren de Manresa-Berga travessant el riu Cardener. Arxiu Joan Vila-Masana

El propòsit de les VI Jornades és analitzar la situació del patrimoni ferroviari al Bages. Des de la inauguració el 1859 de la primera línia ferroviària de Barcelona a Manresa, la construcció del ferrocarril econòmic de Manresa a Berga i la línia d’explotació industrial de Manresa a Súria, el tren i tota la infraestructura que comporta han modificat el paisatge i l’activitat econòmica de la comarca. Les jornades pretenen posar en valor aquest patrimoni –una bona part del qual malauradament fa anys que s’ha perdut- i analitzar els seus possibles usos socials, culturals, lúdics o econòmics.

DIVENDRES 26 DE GENER: Conferència

La formació i el desenvolupament de la xarxa ferroviària catalana per Pere Pascual Domènech, historiador. Sala d’Actes del Col·legi d’Arquitectes a dos quarts de vuit del vespre.

DISSABTE 27 DE GENER: Jornada de treball

PONÈNCIES

  • La recuperació del patrimoni de l’antic cremallera de Montserrat per David Blasco Planesas, Amics del Cremallera de Montserrat.
  • El paisatge ferroviari al Bages al segle XXI. Descoberta, reivindicació i posada en valor patrimonial per Jaume Perarnau Llorens, historiador. 
  • Projecció comentada d’imatges de la xarxa ferroviària del BagesA càrrec de membres de l’ASVICAF.

Tots les conferències es faran a la Sala d’Actes del Col·legi d’Arquitectes a dos quarts de deu del matí.

DISSABTE 3 DE FEBRER: Visita Guiada

Recorregut comentat: “De l’estació del Nord a Manresa-Alta”

Lloc de trobada: Estació de la Renfe de Manresa, a les deu del matí.


TOTS ELS ACTES, EXCEPTE LA VISITA GUIADA ES FARAN A:

Col·legi d’Arquitectes: Casa Lluvià, c/Arquitecte Oms, núm. 5, Manresa.

Nota: Totes les activitats són d’accés lliure i gratuïtes. Es recomana fer inscripció prèvia a: cebages@cebages.org o manresasecretaria@coac.cat

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.