28 de març de 2024

Els “Viatgers a Manresa”, valoracions finals del projecte

Els “Viatgers a Manresa”, valoracions finals del projecte Copyright: © Victoria and Albert Museum, London 2017. All Rights Reserved

Una idea de treball del Centre d’Estudis del Bages

Els viatgers a Manresa ha estat una compilació del màxim de material possible dels viatgers que van fer parada a Manresa i ens van deixar quelcom per escrit o en reproduccions gràfiques. Persones que no van néixer a la nostra ciutat ni tampoc hi van viure durant períodes massa llargs. El projecte era una recuperació de les impressions que han deixat destacades figures (escriptors, poetes, polítics, pintors, militars…) que van passar per la nostra ciutat i també d’altres de més anònimes. El tall de temps dels “Viatgers” arrancava a la Baixa Edat Medieval i acabava fins l’any 2000, més enllà d’aquesta data ja no s’acceptava més viatgers. Descriure una ciutat es pot fer de moltes maneres, des de l’aproximació a la seva realitat social, passant per fets històrics fonamentals o relatant part de l’experiència del viatger, i és precisament aquesta última, la del viatger, la que ha posat en relleu i de marc de treball Els viatgers a Manresa.

La majoria dels textos, imatges i fotografies eren poc conegudes. Gràcies al projecte dels “Viatgers a Manresa” s’han posat en valor, en un context propi i amb una cronologia més detallada.

El projecte ha recopilat un total de 70 viatgers recollits i classificats a la nostra pàgina web i situats en un eix cronològic (línia del temps) gràcies a l’aplicació 2.0 Timglider. També es va utilitzar l’aplicació Google Maps, per situar sobre un mapa de Manresa, tots els punts i indrets que van descriure els viatgers de la ciutat. Dintre aquests 70 autors, el projecte ha rescatat a molts viatgers que havien deixat constància de la ciutat de Manresa, en textos escrits en anglès i francès, que s’ha traduït degudament i es poden veure al nostre web. Dos exemples han estat: Émile Bégin arqueòleg francès del segle XIX que va visitar la ciutat de Manresa a meitats d’aquell segle i l’arquitecte anglès del període victorià George Edmund Street on feia una fantàstica descripció l’any 1862 del frontal florentí de la basílica de la Seu de Manresa. La recopilació de fonts de textos, imatges, fotografies és una cerca constant en fonts documentals textuals i fonts primàries.

Gràcies al coneixement de molts socis i sòcies de Centre, s’han recuperat interessant textos, extractes, fotografies i imatges. Les aportacions que fan els socis, i membres de la junta, juntament amb la d’altres investigadors aliens al Centre ha estat la clau de l’èxit i la bona acollida d’aquest projecte. Com a nota dir, que no s’acceptaven notícies extretes directament d’hemeroteques, ja que les cròniques periodístiques no s’ajusten al projecte. En canvi, els dietaris i les epístoles si eren una font per treballar. Un altre punt fort d’aquest projecte era la gran tasca de recuperació de textos, descripcions i imatges escampades en diferents publicacions (llibres, revistes, opuscles, cartes, arxius…) al llarg dels segles, i que han permès recuperar, compilar i ordenar de forma més fàcil tot aquest volum de dades, destacant la ciutat de Manresa i la seva cosmovisió a través dels personatges que en van fer referència.

A l’Instagram, el compte del projecte @viatgersmanresa, supera el miler de seguidors.

El seguiment del projecte ha estat un èxit gràcies a la pàgina web del CEB i també gràcies a les xarxes socials, on s’anunciaven les novetats i tots els viatgers que anaven apareixent la ciutat. Gràcies a les xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram) teníem contacte amb els usuaris i persones interessades en el projecte. Eines realment útils i que ens han ajudat a realitzar la difusió necessària per seguir treballant i donant a conèixer tot el material que anàvem publicant. També apuntar que durant el transcurs del projecte i sobretot gràcies a la tasca del seu coordinador Jordi Bonvehí Castanyer, soci i vocal de la junta del Centre d’Estudis del Bages, i d’altres membres de l’entitat (com Jaume Serra, Francesc Comas, Marc Torras o Josep Galobart, entre d’altres) s’han descobert noves fotografies desconegudes de la ciutat de Manresa, realitzades per visitants, que estaven erròniament ubicades en un altre espai.

La Seu, imatge: La vuelta por España : viaje histórico, geográfico, científico recreativo y pintoresco : historia popular de España... 1872-1874. (Biblioteca Regional de Madrid)
La Seu de Manresa, imatge: La vuelta por España: viaje histórico, geográfico, científico recreativo y pintoresco: historia popular de España… 1872-1874. (Biblioteca Regional de Madrid)

En concret i gràcies a Els viatgers a Manresa el coordinador Jordi Bonvehí i els membres de la junta del Centre d’Estudis del Bages, van poder localitzar dues fotografies atribuïdes erròniament a Valladolid on es veien dos carrers de la ciutat de Manresa que es van classificar com dos carrers de la ciutat de Valladolid. Les fotografies eren de la col·lecció de Robert F. Napper i els originals els trobem al Museu Victoria & Albert de Londres. Gràcies a la difusió feta per les xarxes socials el Museu de Valladolid es va posar en contacte amb el Centre (via Facebook i correu electrònic) i vam “descobrir les dues fotografies” perdudes del viatger Robert Napper a la nostra ciutat. L’impacte a la ciutat va ser molt bo i va provocar que el dia 27 de febrer del 2016, el diari de les comarques centrals, Regió7, dediqués la portada d’aquell dia a la descoberta de les fotografies esmentades i una doble pàgina d’anàlisi de les imatges.

Igualment el projecte fou presentat a la ciutat de Manresa formalment el dia 5 de maig del 2016, en un acte de presentació a l’espai públic de la Biblioteca del Casino. Unes 25 persones van assistir a l’acte, on el seu coordinador Jordi Bonvehí i membres de la junta del Centre d’Estudis del Bages, van fer un resum de les investigacions realitzades i els mètodes de treball que seguien, acompanyats per explicacions i exemples de diferents “viatgers” que hi havia a la pàgina web del Centre dedicada aquest projecte.

Finalment, el dissabte 19 de novembre del 2016 es va realitzar una visita guiada per la ciutat de Manresa, fent un recorregut pels indrets més característics que els viatgers van relatar-nos, tot fent una lectura dels textos escollits, així com de les imatges o fotografies que van realitzar. Igualment, el diari Regió7 va dedicar el monogràfic de la Revista del dissabte 26 de novembre del 2016 al projecte, amb un ampli reportatge de la periodista Susanna Paz i també va aparèixer a la premsa nacional, al diari El Punt-Avui, el 30 d’octubre.

Temporització i subvencions 

El projecte del Centre d’Estudis del Bages Els viatgers a Manresa va iniciar-se el mes d’octubre del 2015 i es va acabar el desembre del 2016, però amb moltes possibilitats de continuar en múltiples formes: visites guiades per la ciutat, xerrades i/o trobades culturals de tota classe. El projecte va rebre una subvenció de l’Ajuntament de Manresa a finals de l’any 2015 de 1350 €. i de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) de 1229 €.

Propostes per continuar i divulgar el projecte

  • Realitzar visites guiades per a escolars, sortides turístiques, etc.
  • Realitzar una segona edició, per ampliar-lo amb més viatgers (imatges, textos, etc.)
  • Organitzar trobades, xerrades i persones interessades en la recuperació de material fotogràfic, cartogràfic… i posar-ho en comú.

Objectius assolits del projecte

  • Indagar i cercar en els relats/escrits les vivències dels viatgers que van passar per Manresa.
  • Analitzar de quina manera el viatger interpreta la nostra ciutat. Indagar quina percepció tenien o tenen de Manresa.
  • Indagar com foren tractats per la comunitat local.
  • Analitzar si es modifica la percepció de la ciutat a través dels seus relats/escrits.
  • Elaboració de fitxes entre el text, l’autor i la ciutat de Manresa segons categories (Art, Geografia, Història, Etnografia…) i amb un ordre alfabètic per autor, així com també establint una cronologia. Recull del màxim possible dels escrits/relats d’aquests viatgers.
  • Establir conclusions sobre els relats dels seus viatges i si la seva contribució ha arribat als nostres dies, com per exemple en el turisme o la història.
  • Realitzar una visita guiada per la ciutat de Manresa gràcies al projecte dels viatgers.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.