Els viatgers a Manresa

Els viatgers a Manresa. Fotografia: CEB

“Els viatgers a Manresa. La ciutat vista pels seus viatgers”. Fotografia: Jordi Bonvehí.

Han estat molts els viatgers il·lustres que han visitat la ciutat de Manresa durant segles i n’han deixat constància escrita. El projecte que abordem és a través d’aquesta constància escrita: les cròniques, descripcions, cartes, imatges, il·lustracions, monografies, relats i materials diversos d’aquests viatgers com a font per al coneixement de la història local, la nostra cultura, l’antropologia i patrimoni social, i al mateix temps, recuperar tot aquest material i posar-lo en valor a través d’un projecte col·laboratiu entre el socis/es del Centre d’Estudis del Bages, altres entitats de la ciutat i particulars interessats.

Els viatgers a Manresa és un compilació del màxim de material possible dels viatgers que han fet parada a Manresa i ens van deixar quelcom per escrit. Persones que no van néixer a la nostra ciutat ni tampoc hi van viure durant períodes massa llargs. És per tant un projecte de recuperació de les impressions que han deixat destacades figures (escriptors, poetes, polítics, pintors, militars…) que van passar per la nostra ciutat i també d’altres de més anònimes. Descriure una ciutat es pot fer de moltes maneres, des de l’aproximació a la seva realitat social, passant per fets històrics fonamentals o relatant part de l’experiència del viatger, i és precisament aquesta ultima, la del viatger, la que volem posar en relleu i de marc de treball en aquest projecte.

Viatjar i relatar sempre van lligats de la mà, i que visitants ens relatin les seves impressions de com és casa nostra ara i abans, ens ajuda a comprendre millor la nostra realitat local i quotidiana. La disposició del viatger en emprendre un viatge ha anat canviant amb el temps. Deia l’escriptor americà John Steinbeck que no són les persones les que fan els viatges, “sinó els viatges els que fan a les persones”. El viatger il·lustrat del segle XVIII havia donat pas al viatger romàntic del XIX, i al viatger aventurer al segle XX. Com veien aquests viatgers la ciutat de Manresa? Que en van escriure? Que en queda?

Les persones que vulguin fer aportacions poden dirigir-se al correu: cebages@cebages.org, amb el títol “Viatgers”. També mitjançant el hashtag #ViatgersManresa de Twitter, podeu participar-hi i a l’Instagram: @viatgersmanresa

Carpeta dels Viatgers:

Qui som?
Autor: Jordi Bonvehí Castanyer | Coordinació: Jaume Serra | Direcció: Francesc Comas. | Any: 2015-2016

Aquest projecte ha rebut el suport de:


La línia del temps

Fes un viatge pel temps amb tots els viatgers de la ciutat!

time travel

Cliqueu la imatge per accedir a la línia del temps dels viatgers.

El mapa dels viatgers

NOVETAT! Resseguiu els passos dels viatgers més destacats per la ciutat de Manresa.

Instagram | @viatgersmanresa

Descobreix els viatgers ara també a l’Instagram!

Vols compartir aquest contingut?

2 Comentaris a “Els viatgers a Manresa

  1. Una revista Dovella va publicar un article meu sobre el fotògraf Robert Napper que va fer les segones vistes de la ciutat després de les de Chrales Clifford. Aquest article es pot aportar per la finalitat que heu pensat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.