19 de març de 2024

L’Espai Memòries del Museu Comarcal comença el projecte: “Néixer a Manresa 1930-1960”

L’Espai Memòries del Museu Comarcal comença el projecte: “Néixer a Manresa 1930-1960”

Malgrat que el projecte es presentarà públicament el 30 de març, aquest dimecres  tindrà lloc el primer taller a les 11h del matí a l’Espai Memòries. La temàtica girarà al voltant de la recuperació de la memòria històrica dels naixements a Manresa durant el període que va d’entre 1930 al 1960

L’Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa donarà el tret de sortida a la seva nova temporada, que en aquesta edició portarà per nom “Néixer a Manresa 1930-1960” i girarà entorn de la recuperació de la memòria històrica dels naixements a Manresa entre els anys 1930 i 1960. El projecte es presentarà públicament el 30 de març a les 19h, amb la presència de la regidora de cultura Anna Crespo, amb una taula rodona entre les coordinadores de la temporada Conxita Parcerisas, Pilar Priego i Francesc Comas.

La temporada transcorrerà des del mes de març i durarà fins al mes de juny, i durant la primera fase es realitzaran diversos tallers de memòria oberts a totes les persones que hi vulguin aportar els seus coneixements i vivències entorn dels naixements durant el període 1930-1960. A través dels tallers es pretén anar creant progressivament una exposició a partir de les motivacions, interessos i aportacions de les persones que hi participin. Amb aquesta forma de treball es busca que les persones interessades en la temàtica construeixin un espai participatiu on generin un coneixement col·lectiu, propiciant l’aportació de coneixement i testimonis, la reflexió, la crítica i la creativitat.

L’amplitud de la temàtica és molt gran i en els tallers es podran tractar, entre d’altres, aspectes com l’embaràs, el part, el primer any de vida, la mortalitat infantil, els llocs de naixement, l’ofici de llevadora o ginecòloga, els rituals entorn l’embaràs, l’avortament, els infants abandonats o els drets de la dona i de la maternitat. Tot i el context temporal proposat com a centre del treball, la reflexió s’obrirà també a considerar els debats del present sobre aquest entorn.

Inici dels tallers

Els tallers de memòria seran els dimecres dies 22 de març, 5 d’abril, 19 d’abril i 3 de maig a les 11h del matí i tots seran a l’Espai Memòries, igual que totes les activitats del projecte.

Amb els tallers de memòria i l’exposició es pretén recuperar la memòria dels naixements des d’una perspectiva transversal treballant visions com la històrica, sanitària, antropològica, social i cultural. Això ha de permetre que en el projecte hi participin persones provinents de diversos àmbits socials i laborals, com ara llevadores i persones del món de la infermeria i del treball social, per exemple.

Per altra banda, a finals d’abril s’inaugurarà una instal·lació amb obres de l’artista Dolors Puigdemont (amb la col·laboració del CACIS El Forn de la Calç), que complementarà el projecte de memòria històrica aportant-hi una interpretació des de l’àmbit de la creació artística.

L’Espai Memòries

L’Espai Memòries és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Manresa a través del Museu Comarcal i amb el suport del Memorial Democràtic; forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya. L’espai abasta tota una ala del que va ser el Col·legi de Sant Ignasi i forma part del seu discurs expositiu en la mesura que és la sala on s’explica el segle XX a la ciutat. Es tracta d’un projecte i d’un espai “en procés”, que es van configurant a mesura que avancen la recerca, la reflexió i la participació en les accions programades que desembocarà en una exposició final on s’incorporarà tot el coneixement adquirit. El projecte Espai Memòries. Laboratori del segle XX va néixer amb la voluntat de generar un marc innovador i interdisciplinari per a la producció i difusió culturals, amb el qual es fomenta la implicació i el protagonisme de la ciutadania en processos de recerca compartits i crítics.

En les darreres temporades s’han dut a terme seguint aquesta metodologia de treball projectes sobre temàtiques com les pedagogies durant el segle XX, la destrucció del patrimoni artístic durant la guerra civil, els exilis o les modistes.

Tots aquests projectes s’emmarquen dins el Programa Municipal de Memòria Històrica de Manresa.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.