16 de juny de 2024

Tot preparat per al Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana a Manresa

Tot preparat per al Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana a Manresa X Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris

Un total de 36 comunicacions, 15 ponències i diversos pòsters són les aportacions científiques que s’exposaran en el X Congrés de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), que es durà a terme els dies 21, 22 i 23 d’octubre, a la Sala Plana de l’Om de Manresa. El congrés, organitzat per la CCEPC, l’Institut Ramon Muntaner, l’Ajuntament de Manresa i el Centre d’Estudis del Bages, porta per títol Recursos i territori. Perspectiva històrica i nous equilibris i pretén analitzar, des de diferents perspectives, els recursos del territori que la societat necessita per sobreviure: des de la visió històrica sobre el seu ús, passant pels conflictes i solucions que ha generat la seva explotació, fins a arribar a propostes, des de disciplines científiques i tècniques, per al seu tractament més sostenible en el futur.

El congrés treballarà quatre àmbits relacionats amb aquests recursos i les grans necessitats humanes, i farà una anàlisi de com s’han resolt aquestes mancances en el passat i de com poden  evolucionar en el futur. Aquests àmbits són: l’alimentació, el poblament, les comunicacions i l’energia. L’objectiu final, segons els organitzadors, “és fomentar una visió transversal i interdisciplinària, per veure que un mateix recurs incideix en diferents necessitats de la societat, molts cops d’una forma conflictiva que cal resoldre. Un exemple de què volem tractar seria el recurs de l’aigua i com es compatibilitzen els seus usos de boca, de reg, industrial i les centrals hidràuliques”.

A hores d’ara el programa ja està totalment tancat i preveu una conferència inaugural a càrrec d’Enric Tello (UB), sota el títol de Sinergies entre fluxos d’energia i materials i l’estat ecològic del territori”. Pel que fa a les conferències programades, n’hi ha de rabiosa actualitat, com ara la de Jaume Barceló (UPC), que tractarà del Futur de la mobilitat: sostenibilitat i accessibilitat; Eduard Furró (CMES), que aprofundirà en Un futur energètic 100% renovable a Catalunya, o la de Josep Alabern (Aigües de Manresa / CEB), que parlarà de L’aigua: govern i gestió. També hi ha temàtica actual entre les comunicacions, com en el cas de la de Josep Centelles i Portella (enginyer industrial), Territori i energia: la conjura per a l’autosuficiència energÈTICA, i la de Montserrat Mata Dumenjó (Dr. Eng. Industrial. Directora Emelcat), Nou model energètic.

La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana és una associació de caràcter federatiu constituïda l’any 1992 per posar en comú projectes, inquietuds i problemes dels centres i instituts d’estudis. En formen part més de 120 centres i instituts d’estudis o altres entitats similars que, d’una banda, tenen com a objectiu l’estudi, la promoció, la divulgació, la difusió i la defensa del patrimoni cultural i natural i altres temes humanístics, en l’àrea territorial on desenvolupen la seva activitat, i de l’altra, utilitzen el català com a llengua d’expressió i comunicació.

Inscripcions al congrés

L’assistència a les sessions és lliure, prèvia inscripció. Per a formalitzar les inscripcions amb certificats d’assistència i dret a actes, es pot descarregar la butlleta a www.ccepc.org i www.irmu.org.

Modalitats d’inscripcions:

  • General: Amb actes, 50 €. Sense actes, 40 €.
  • Reduïda (membres de centres d’estudis, socis de l’IEC i comunicants): Amb actes, 30 €. Sense actes, 20 €.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.