21 de juliol de 2024

500 persones visiten la Fàbrica de l’Anònima

500 persones visiten la Fàbrica de l’Anònima Jaume Serra, del CEB, a la visita guiada de la Fàbrica de l'Anònima. Fotografia: CEB

500 persones van tenir el privilegi de veure les entranyes de l’edifici de l’Anònima, el passat dia 25 d’agost amb motiu de les jornades de la Manresa Desconeguda. “Veig el món”, va exclamar una noia quan era just a la base de la imponent xemeneia de 25 metres d’alçada de l’edifici modernista del carrer Llussà, en ple Barri Antic. A les 5 en punt van obrir portes. La ruta per l’interior de l’Anònima començava al pati exterior per entrar al magatzem del soterrani, a l’edifici on hi havia hagut una fàbrica tèxtil per aprofitar l’energia sobrant que es generava. Entre els assistents hi havia nostàlgics, extreballadors, també treballadors de la companyia que feien de guies en algun tram i parents de gent que hi havia treballat.

L’Anònima, tancada fa un any i mig quan la companyia elèctrica Endesa es va traslladar a la Catalana, va tornar a tenir vida ahir gràcies a les visites a la Manresa Desconeguda que organitzà el Centre d’Estudis del Bages i l’Ajuntament amb motiu de la festa major. De l’edifici de l’Anònima va sortir l’electricitat el 1894. Fins llavors als carrers i cases hi havia llums de gas i, abans d’això, fanals d’oli.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.