20 de juliol de 2024

La construcció del camp de futbol de Cardona destapa un assentament romà

La construcció del camp de futbol de Cardona destapa un assentament romà

Els treballs de construcció del futur camp de futbol de Cardona han destapat dos murs romans que daten dels segles I i II. Es tracta d’una troballa “excepcional”, segons l’arqueòloga municipal, Ainhoa Pancorbo, ja que fins ara no s’havia trobat cap construcció d’aquesta època a Cardona i perquè indica que hi ha hagut un assentament romà estable lligat a la Vall Salina del municipi. A més dels dos murs, també s’han trobat més estructures romanes i diverses ceràmiques que complementen les troballes humanes d’aquesta època. Per altra banda, les obres també han destapat una gran necròpolis del baix medieval amb més de 36 persones. L’Ajuntament de Cardona vol fer compatible les obres de l’equipament amb l’excavació arqueològica i preveu inaugurar el camp de futbol aquest 2016.

Les obres de construcció del nou camp de futbol de Cardona van fer aflorar el passat mes de maig una gran necròpolis del baix medieval (segle XIV). La troballa va propiciar una intervenció arqueològica que, de manera sorprenent, ha acabat amb la localització de dos murs romans que daten dels segles I i II.

Diferents tombes excavades al terra i s'intueix, a l'esquerra, el mur romà.
Diferents tombes excavades a terra i s’intueix, a l’esquerra, el mur romà. Fotografia: Regió7 | Francesc Argemí

L’arqueòloga municipal, Ainhoa Pancorbo, ha explicat que aquesta descoberta aporta una gran excepcionalitat al jaciment, “ja que fins ara a Cardona no s’havien trobat murs corresponents a assentaments romans i això és molt important perquè ens trobem molt a prop de la vila, del turó del Castell i de la Vall Salina”. Un fet que, segons ha explicat, permetria identificar un assentament romà estable que s’hauria dedicat a l’explotació del salí de Cardona.

A banda dels dos murs, també s’han localitzat més estructures romanes i diverses ceràmiques que indiquen que hi hauria hagut un assentament estable. Fins ara, Pancorbo ha explicat que només s’havia trobat ceràmica d’època romana escampada en camps de conreu i molt dispersa. Per tant, aquest és el primer assentament estable que s’ha localitzat a la ciutat.

Una gran necròpolis baix medieval

A banda de l’assentament romà, el jaciment arqueològic també ha destapat una gran necròpolis baix medieval amb tres alineacions de tombes. La troballa s’ha fet a una profunditat de mig metre de fondària davant de les antigues grades del camp de futbol. Moltes de les restes trobades estan malmeses i escapçades segurament pel fet que aquesta zona ja va ser objecte de les obres de remodelació del camp l’any 1935.

Pancorbo ha explicat que, per poder entendre l’abast del jaciment baix medieval, serà “cabdal” la informació que s’oferirà des de l’Arxiu Històric de Cardona que permetrà esbrinar com és que hi ha una necròpolis situada en aquest espai i quina és la comunitat que hi ha enterrada.


Llegir més:

Els sondejos al camp de futbol de Cardona indiquen que hi poden haver més murs romans

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.