20 de juliol de 2024

La Fundació Bosch i Cardellach i Xavier Sitges reben els Premis Recercat

La Fundació Bosch i Cardellach i Xavier Sitges reben els Premis Recercat L'historiador Xavier Sitges, el segon per l'esquerra, en el moment de recollir el reconeixement | Fotografia: Institut Ramon Muntaner

Aquest dissabte dia 14 d’abril al migdia en el marc del XIV Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana s’han lliurat els Premis Recercat a l’Auditori de l’Espai Plana de l’Om de Manresa. En la modalitat d’entitat, el guardó se l’ha emportat la Fundació Bosch i Cardellach, mentre que el premi a la persona l’ha rebut Xavier Sitges i Molins. En tots dos casos el jurat ha valorat la llarga trajectòria de recerca, investigació i difusió del patrimoni de les comarques de la Catalunya Central que han portat a terme els dos guardonats.

Els premis són un dels actes principals de la jornada del Recercat, organitzada aquest cap de setmana a la ciutat bagenca, en qualitat de Capital de la Cultura Catalana, per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Centre d’Estudis del Bages, l’Ajuntament de Manresa, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els guardons volen reconèixer la tasca feta arreu dels territoris de parla catalana per part dels centres d’estudi o per persones que hi estiguin vinculades. El lliurament dels premis, que ha estat presentat per l’actriu sallentina Tàtels Pérez, ha comptat amb la presència de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i presidenta de l’IRMU, M. Àngels Blasco, de l’alcalde de la ciutat amfitriona, Valentí Junyent, i del president de la CCEPC i vicepresident de l’IRMU, Josep Santesmases. L’acte ha estat amenitzat per l’actuació musical de la cantautora tortosina Pili Cugat acompanyada a la guitarra per Carlos Lupprian. Els premis han estat recollits pel director de la Fundació Bosch i Cardellach, Ramon Ten, i pel mateix Xavier Sitges i Molins.

Premiats

La Fundació Bosch i Cardellach, amb seu a Sabadell, va ser constituïda l’any 1942, té com a principal objectiu promoure els estudis locals i comarcals i ser lloc de trobada, de reflexió i de debat dels estudiosos locals i de la ciutadania. Per tal de dinamitzar i potenciar l’intercanvi de coneixements i d’experiències entre els membres de l’entitat i el conjunt de la ciutadania sabadellenca i vallesana organitza al llarg de l’any un seguit d’activitats ben diverses que van des de les conferències als seminaris, passant pels debats i els cursos. Convoca, juntament amb altres organismes, premis de recerca com ara el Premi Montserrat Miró i Marimon i Fem + matemàtiques a Sabadell i la Beca d’Història Local Miquel Carreras. També hi publica documents inèdits de caràcter local i comarcal d’interès pels estudiosos.

Carpa
Parada del Centre d’Estudis del Bages a la carpa instal·lada a la Plaça Sant Domènec de Manresa. Fotografia: Ramon Cornet (CEB)

Quant a Xavier Sitges i Molins, nascut a Sallent l’any 1921, és advocat i historiador. Va estudiar dret a Barcelona i es va establir a Manresa el 1946. Políticament i socialment sempre ha estat una persona compromesa amb els ideals de catalanisme, democràcia, llibertat i justícia social. Des de la seva tasca com a advocat, durant el franquisme i la transició, va assessorar i defensar represaliats pel franquisme, així mateix va ser un lluitador actiu i va contribuir a la democratització de la vida política de la ciutat. Culturalment, és un apassionat i un gran divulgador de l’art i de la història del Bages, sobretot del patrimoni medieval i barroc. Sitges és l’historiador en actiu de més edat de la comarca. Ha escrit més d’un centenar d’articles a moltes de les capçaleres culturals de la comarca i també porta publicats 11 llibres i opuscles sobre el patrimoni de la zona. La seva llarga trajectòria cívica i professional ja el va fer mereixedor l’any 1986 del Premi Bages de Cultura, convocat per Òmnium Cultural.

Pel que fa al Recercat, va obrir portes ahir a la tarda i les tancarà demà diumenge. En aquests tres dies s’hi ofereix una àmplia oferta d’activitats obertes a tothom com són exposicions, presentacions, taules rodones, sortides culturals, activitats infantils i una fira d’entitats que està ubicada a la plaça de Sant Domènec i on s’exposen les publicacions i activitats dels més de cent centres d’estudis que hi participen. La jornada del Recercat pretén donar a conèixer a la ciutadania en general la tasca d’investigació que realitzen els centres d’estudi, alhora que ofereix a aquestes entitats un lloc de trobada on intercanvia i debatre idees.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.