Els Premis Recercat és l’acte més destacat del XIV Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, que se celebrarà a la ciutat de Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018, des d’aquest divendres i fins al diumenge 15 d’abril, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), el Centre d’Estudis del Bages, l’Ajuntament de Manresa, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Els guardons volen reconèixer la tasca feta arreu dels territoris de parla catalana per part dels centres d’estudi o per persones que hi estiguin vinculades. El lliurament s’hi realitzarà aquest dissabte a dos quarts de dues del migdia, a l’Auditori de l’Espai Plana de l’Om de Manresa. La presentació anirà a càrrec de l’actriu sallentina Tàtels Pérez i comptarà amb l’actuació musical de la cantautora tortosina Pili Cugat acompanyada a la guitarra per Carlos Lupprian.
En aquesta edició, els Premis Recercat guardonaran, en la modalitat d’entitat, a la Fundació Bosch i Cardellach i, en el premi a la persona, a Xavier Sitges i Molins. En tots dos casos es vol reconèixer la llarga trajectòria de recerca, investigació i difusió del patrimoni de les comarques de la Catalunya Central que han portat a cap els dos guardonats.
La Fundació Bosch i Cardellach, amb seu a Sabadell, va ser constituïda l’any 1942, té com a principal objectiu promoure els estudis locals i comarcals i ser lloc de trobada, de reflexió i de debat dels estudiosos locals i de la ciutadania. Per tal de dinamitzar i potenciar l’intercanvi de coneixements i d’experiències entre els membres de l’entitat i el conjunt de la ciutadania sabadellenca i vallesana organitza al llarg de l’any un seguit d’activitats ben diverses que van des de les conferències als seminaris, passant pels debats i els cursos. Convoca, juntament amb altres organismes, premis de recerca com ara el Premi Montserrat Miró i Marimon i Fem + matemàtiques a Sabadell i la Beca d’Història Local Miquel Carreras. També hi publica documents inèdits de caràcter local i comarcal d’interès pels estudiosos.
Per la seva part, Xavier Sitges i Molins, nascut a Sallent l’any 1921, és advocat i historiador. Va estudiar dret a Barcelona i es va establir a Manresa el 1946. Políticament i socialment sempre ha estat una persona compromesa amb els ideals de catalanisme, democràcia, llibertat i justícia social. Des de la seva tasca com a advocat, durant el franquisme i la transició, va assessorar i defensar represaliats pel franquisme, així mateix va ser un lluitador actiu i va contribuir a la democratització de la vida política de la ciutat. Culturalment, és un apassionat i un gran divulgador de l’art i de la història del Bages, sobretot del patrimoni medieval i barroc. Sitges és l’historiador en actiu de més edat de la comarca. Ha escrit més d’un centenar d’articles a moltes de les capçaleres culturals de la comarca i també porta publicats 11 llibres i opuscles sobre el patrimoni de la zona. La seva llarga trajectòria cívica i professional ja el va fer mereixedor l’any 1986 del Premi Bages de Cultura, convocat per Òmnium Cultural.