19 d'abril de 2024

Albert Fàbrega, Premi Bages de Cultura

Amigues i amics del Centre d’Estudis del Bages!

Volem compartir amb vosaltres la joia de saber que Albert Fàbrega ha estat guardonat amb el Premi Bages de Cultura. Creiem que la seva gran tasca de recerca, de divulgació, de treball desinteressat per la cultura, per la història i pel patrimoni el fan mereixedor d’aquest reconeixement.

Atentament, Jaume Serra i Carné, president del CEB


Albert Fàbrega
Albert Fàbrega durant la visita “Súria Medieval” del 2013. (Fotografia: CEB)

El dia 28 de novembre Òmnium Cultural del Bages atorgarà el 32è premi Bages de Cultura l’historiador i matemàtic surienc Albert Fàbrega i Enfedaque, en un acte on també es lliuraran els diversos guardons dels Lacetània.  L’acte es farà a les 8 del vespre, al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa.

Historiador i matemàtic. Ha exercit al departament d’Ensenyament de la Generalitat, en la implantació de les noves tecnologies a la docència. Catedràtic de Matemàtiques d’Ensenyament Secundari i membre de l’equip directiu de l’IES Mig Món, de Súria, ha estat també professor associat de Matemàtica Aplicada a la Universitat Politècnica de Catalunya. Entre 1999 i 2003 va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Súria, des d’on va impulsar la recuperació i divulgació del patrimoni històric i arqueològic.

Entre 2005 i 2008 va ser president del Centre d’Estudis del Bages. Treballa en la recerca històrica i arqueològica i en l’estudi de l’arquitectura rural tradicional, en l’àmbit dels Països Catalans i específicament en el Mig Cardener i el Bages.

Ha publicat nombrosos articles, com ara Iniciación a la programación (EDUNSA, 1986); ‘Euclides i la tortuga’ (UPC, 1987); ‘Llegendes de ponts, dòlmens i menhirs a Catalunya’ (Farell, 2000); ’27 Dòlmens monumentals de Catalunya’ (Farell, 2006); ‘Mort a les cunetes (1929)’ (Angle, 2005); ‘Cum Grano Salis. La sal i la potassa a Súria (1185-1982)’ (Ajuntament de Súria, 2009); ‘Centenari del Descobriment de la Potassa. 1912-2012’ (Iberpotash, 2012); ‘Els fets d’Olesa de Montserrat i de Súria’ (a ‘El Franquisme a Catalunya’, vol. 5, Edicions 62, 2007); i ‘Fàbriques de riu’ (Ajuntament de Súria, 2014).

Tot aquest treball sintetitzat i realitzat ha tingut com a constant el rigor científic i especialitzat. Darrerament, ha impulsat la creació del col·lectiu Els Jubilats de les Guixeres, que des del voluntariat recupera les pedreres i els forns de guix (s. XVI-XX) d’aquest indret de Súria.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.