19 d'abril de 2024

Veredictes dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2021

Veredictes dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2021 Imatge dels premis Lacetània 2020. Arxiu: Regio7

Els jurats de la 39a edició dels Premis Lacetània, a la qual s’han presentat una cinquantena de treballs, fan públics els veredictes dels diferents guardons, que es lliuraran en una gala al teatre Conservatori de Manresa, el proper divendres 19 de novembre, dins del conjunt d’actes que es faran del 12 al 29 d’aquest mes al voltant d’aquests premis i del Premi Bages de Cultura, que es farà públic el dia 8.

Detallem els veredictes a continuació com també totes aquelles informacions sobre la gala de lliurament i els actes programats al voltant dels premis.

La gala

La gala d’aquest any, presentada per Mireia Cirera i dirigida per Sílvia Sanfeliu, girarà a l’entorn del món de la dansa i el ball, amb la participació del cos de ball dels Lacetània, que al llarg de la seva actuació –amb intervencions breus i puntuals al llarg de l’acte– executaran diferents tipus de balls, coreografiats per Ariadna Guitart. Serà la gala amb més llum i color de les presentades fins ara. Tampoc no hi faltaran notes d’humor a l’entorn de la situació política i cultural del país, així com alguna sorpresa, sense màgia –com en l’edició anterior–, però igualment màgica.

Els guardons

Els premis refermen el compromís amb la Catalunya Central i un ampli espectre del món de les lletres, el cinema i el teatre. Com a novetat per a aquesta edició, l’estudi Litel.cat s’afegeix a les entitats convocants, amb el nou premi Litel de Música.

Coordinats per Òmnium Bages-Moianès, participen en la convocatòria l’Ajuntament de Manresa, l’Associació Cultural El Galliner, el Centre d’Estudis del Bages, el Cercle Artístic de Manresa, Cineclub Manresa, Litel.cat i el diari Regió7. Els deu guardons de la convocatòria d’enguany són el Premi Antoni Esteve per a estudis sobre la Catalunya Central, el Premi Bages de Narrativa jove, el Premi El Galliner de textos teatrals, el Premi Empremta, el Premi Litel de Música, el Premi Plácido a la producció cinematogràfica, el Premi a la Projecció artística, aquest any en la modalitat d’Aquarel·la, el Premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre la Manresa ignasiana, el Premi Regió7 de Comunicació i el Premi Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves.

Premi Antoni Esteve per a estudis sobre la Catalunya Central

A un treball de recerca o de divulgació en qualsevol camp emmarcat en la Catalunya Central. Dotat amb 1.500 euros (impostos inclosos) per la família Esteve. Convocat pel Centre d’Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès.

Atorgat ex aequo a Josep Galobart Soler, pel treball: Notes biogràfiques inèdites de Lluís de Peguera i d’Urgell (1540-1610), per la metodologia científica utilitzada, per la recerca i anàlisi d’importants i variades fonts de documentació i per l’aportació d’informació inèdita que complementa el coneixement que se’n tenia fins ara d’aquest personatge.

I a Joan Maria Serra Sala, pel treball Fets extraordinaris en la meteorologia manresana, per la metodologia científica utilitzada, per l’ús de diferents i variades fonts de documentació, per l’originalitat de la temàtica i que per el treball obre nous camins d’investigació en el camp de la climatologia històrica.

Josep Galobart Soler (Manresa, 1980). Llicenciat en Biologia, encara que des de sempre també li ha interessat la Història, sobretot la local. En aquest camp ha publicat alguns articles sobre aspectes concrets del segle XVI a la capital del Bages. Així mateix, va ser guardonat amb el premi Pare Ignasi Puig i Simón l’any 2018. Actualment, i des de 2015, és vocal del Centre d’Estudis del Bages.

Joan Maria Serra Sala (Manresa, 1951). Mestre, professor de català i llicenciat en Geografia per la universitat de Barcelona. Catedràtic de Geografia i Història, actualment jubilat. A més de treballar en l’ensenyament, s’ha dedicat a la formació del professorat a l’ICE de la Universitat Autònoma, ha produït materials didàctics per a l’ensenyament de la geografia i de la història i ha participat en l’elaboració de diversos webs sobre memòria històrica. És coautor del llibre Els nacionalismes perillosos (1995), del projecte pedagògic Ciutat, Territori i Paisatge (2008), premiat pel Consell d’Europa, i dels webs Els mestres de la República a Manresa (2012) i Arxiu fotogràfic de la Casa Jorba (2016), produïts per l’Associació Memòria i Història de Manresa. Autor de cinc llibres sobre Barcelona: La Barcelona britànica i irlandesa (2017), La Barcelona africana (2017), La Barcelona germànica i del Benelux (2018), La Barcelona latinoamericana (2019) i La Barcelona escandinava, bàltica i russa (2020).

Premi Bages de Narrativa jove

Adreçat a joves escriptors entre 16 i 20 anys. Dotat amb 500 euros i la publicació al diari Regió7, el primer premi, i amb 200 euros, el treball finalista. Convocat i dotat per Òmnium Bages-Moianès, amb la col·laboració de Regió7.

Atorgat a Ariadna Casals Ramírez (Manresa, 2004) per l’obra: Una nena, una història sobre el pas del temps, narrada des de la intimitat familiar, amb un estil precís i suggeridor.

Ariadna Casals Ramírez estudia segon de batxillerat humanístic a l’institut d’Auro de Santpedor. Aquesta és la primera vegada que li premien un relat. Li agrada escriure i llegir. Escriu narracions i poesia. Com a lectora, tant li agraden les novel·les romàntiques, com les fantàstiques, els thrillers, la ciència-ficció i les novel·les d’acció.

Finalista: Pol Stein Florensa per l’obra: La lectura de la vident, un relat divertit, a l’entorn d’una vident i un client en hores baixes, àgil i amb un cop de gir final, sorprenent.

Pol Stein Florensa (Bellpuig, 2004) estudia segon de batxillerat (modalitat científica) a l’institut Pla d’Urgell de Bellpuig. No acostuma a llegir gaire, però li agrada escriure sovint. A més de lectures obligatòries de curs, llegeix un clàssic cada estiu.

Premi El Galliner de textos teatrals

A una obra de teatre inèdita que no hagi estat publicada ni representada públicament. Convocat per l’Associació Cultural El Galliner, de Manresa. El premi consistirà en la posada en escena/dramatització de l’obra, coordinada per l’Associació Cultural El Galliner i Manresana d’Equipaments Escènics.

Atorgat a Adrià Serra Perejil per l’obra: La tristesa de la felicitat, que intenta reflexionar sobre la felicitat, l’amor, el positivisme o la privacitat en el món actual, amb pinzellades d’humor, diàlegs frescos i personatges propers, captius de les xarxes socials. S’hi planteja el conflicte entre la vida real i la realitat virtual dels influencers i la reflexió sobre com afecten i com influeixen les xarxes socials en la nostra vida personal i quotidiana.

Adrià Serra Perejil (Manresa, 1993) Tècnic de so de professió i dramaturg autodidacte. En l’actualitat, viu al sud de França, fet que no l’impedeix de treure el cap pel Bages de tant en tant. Per una sèrie de casualitats, fa quatre anys va començar a escriure obres de teatre i radioteatre. La primera, anomenada La gran febre, una peça de radioteatre, està pendent de ser gravada pel Grupo Arte per a l’emissora Ràdio Kanal Barcelona. La següent obra es diu Encantada de no haver-te conegut i la seva estrena, per part de la companyia ETC teatre del Prat de Llobregat, estava prevista el juny del 2020, però amb la crisi del coronavirus s’ha programat per a principis del 2022. La seva obra Petites addiccions i contradiccions, va ser guanyadora del Premi Galliner als Premis Lacetània 2020. L’obra de petit format La conversa impossible va ser menció especial en el concurs Carro de Baco 2020 i Viatge al centre del no-res, obra també de petit format, va ser finalista al premi de microteatre dels Carlins 2021.

Premi Empremta

En reconeixement a una iniciativa personal o col·lectiva que hagi destacat en els darrers temps, des de les comarques del Bages i el Moianès, en el desenvolupament cultural, artístic o social del país. Convocat per Òmnium Bages-Moianès.

Atorgat al Consell Científic del Geoparc de la Catalunya Central, reconegut per la Unesco l’any 2015 i primer Geoparc Mundial Unesco a Catalunya. El jurat reconeix específicament el Consell Científic del Geoparc per la seva intensa tasca divulgadora de la geologia pels pobles de la Catalunya Central, amb recorreguts a peu arreu del territori fets amb la col·laboració dels municipis de les comarques que formen part del Geoparc. El jurat valora també especialment l’esforç del grup impulsor del parc en la gestió i interpretació del paisatge i la voluntat de descobrir els punts d’interès geològic per fer més visible la bellesa del nostre país.

El Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central el formen la comarca del Bages, el municipi de Collbató i cinc municipis del Moianès: Monistrol de Calders, l’Estany, Moià, Santa Maria d’Oló, i Calders. Treballa activament per la protecció del patrimoni geològic i l’integra dins una estratègia territorial de desenvolupament econòmic sostenible. Té un òrgan consultiu per als temes científics, el Consell Científic, integrat per les institucions científiques més rellevants de Catalunya (Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya), Col·legi de Geòlegs de Catalunya, etc. Inicialment, el 2011 es va constituir com a Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, i el 2012 va prendre el nom de Geoparc quan va entrar a formar part de la Xarxa Europea de Geoparcs (European Geoparks Network).

Premi Litel de Música

A una composició musical inèdita, tant la lletra com la instrumentació, i íntegrament en català. Convocat per Litel.cat. El premi consistirà en la producció, enregistrament, mescla i masterització del tema a l’estudi Litel.cat.

Atorgat a Eric Sans pel tema Fosc, trist, lluny, valorat pel jurat per l’originalitat, la musicalitat i com l’ha instrumentalitzat.

Eric Sans (Manresa, 1982) és músic i guitarrista. Va finalitzar els seus estudis musicals de grau superior al Taller de Músics. Forma part del grup Bluebell Duet, guanyadors del concurs Llumplugged 2019 i recentment han enregistrat el seu primer àlbum, Face uncovered. Eric Sans compagina els escenaris amb les seves classes a l’escola Espai Musical Manresa, de la qual és fundador i director des de 2010.

Premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre la Manresa ignasiana

A projectes de recerca sobre l’estada de sant Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523), sobre la ciutat que el va acollir o l’empremta que hi va deixar. Convocat per l’Ajuntament de Manresa i dotat amb 1.500 euros (impostos inclosos).

Atorgat a Genís Frontera Vila, pel projecte: Seguint les passes de sant Ignasi: territori, camí i paisatge -any 1522, l’etapa de Montserrat a Manresa-, que pretén aprofundir en la última etapa del Camí Ignasià de Montserrat a Manresa amb l’objectiu de documentar millor el patrimoni material i immaterial relacionat amb Ignasi de Loiola. El jurat ha valorat positivament el seu potencial d’aprofitament a nivell de divulgació cultural i turística, a la vegada que pot esdevenir referent d’un model de recerca a altres etapes del Camí.

Genís Frontera Vila (Castellbell i el Vilar, 1981). Format acadèmicament en Història i en Gestió del patrimoni cultural, és tècnic mitjà en desenvolupament del territori i turisme, entre d’altres; alhora que ha exercit de professor de secundària de Ciències Socials, Geografia i Història. Forma part del col·lectiu El Brogit i de l’associació Memòria.cat; escriu a la revista Sàpiens i és autor de diversos treballs sobre històries de vida, moviments populars i memòria històrica.

Premi Plácido a la producció cinematogràfica

A una iniciativa de producció cinematogràfica, relacionada amb Manresa per la vinculació que hi pugui tenir en algun dels aspectes que hi intervenen (equip tècnic, equip artístic, producció, temàtica, localització). Convocat i dotat per Cineclub Manresa amb 300 euros, un abonament de la temporada 2021-2022 i l’exhibició del treball dins la temporada en curs de Cineclub Manresa.

Atorgat a Alex Duck, per Sophía (2021), una obra que desenvolupa un relat dur, explicat amb subtilesa, que no dona més informació que les mirades dels seus protagonistes i obliga que sigui l’espectador qui configuri el passat i el futur de la història. El jurat ha valorat que premiant la pel·lícula pot ajudar a donar-li visibilitat.

Alex Duck (Manresa, 1991). Sota el nom artístic d’Alex Duck s’amaga un fruitosenc que va néixer a Manresa, fa trenta anys. El seu nom real és Alex Rivera Fernández i ha estudiat cinema a l’Institut de Cine de Las Palmas de Gran Canària. Principalment, s’ha format en guió, direcció i interpretació, però també s’ha interessat per d’altres camps, com la direcció artística, la producció o l’ajudantia. La seva trajectòria cinematogràfica l’ha desenvolupat a Gran Canària, on ha rodat amb d’altres companys i amics diferents curtmetratges. La seva carrera compta amb la direcció de diversos curtmetratges, l’escriptura de diferents guions i la interpretació en treballs d’altres directors. La seva filmografia: Cómo decir hola a tu nueva vecina (2018), finalista Fibabc; Cogiendo polvo (2018), guanyador Notodofilmfest 2019; Juanito (2020), finalista Notodofilmfest 2020 i Sophía (2021), en distribució.

Premi a la Projecció artística en Aquarel·la

Convocat pel Cercle Artístic de Manresa per distingir un o una aquarel·lista de la Catalunya Central, de qui es valorarà l’obra i la projecció al llarg del temps amb una exposició l’any següent a l’Espai 7, de Manresa, i, si ho desitja, altres exposicions a l’Espai d’Art del Cercle i a l’Espai Òmnium.

Atorgat a Yolanda Urango Serrano, una apassionada de l’aquarel·la. Observant la seva obra hi podem trobar tot tipus de paisatges, de Manresa, Bages, Catalunya i d’altres indrets; hi va moguda pel sentiment profund que la pintura desperta en ella, per l’afany de conèixer nous llocs i trobar-se amb altres pintors amb el quals comparteix pintura i emocions.

Yolanda Urango Serrano (El Pont de Vilomara, 1964). Actualment viu a Manresa. Tot i que no va cursar estudis d’art, la pintura ha estat molt present en la seva vida, sobretot a partir del l’any 1992 quan es va presentar al meu primer concurs de pintura ràpida, per les Festa de la Llum a Manresa. A partir d’aquí, aquests tipus de concursos s’han convertit en la seva millor escola d’art. Va ser en aquella època que va entrar al Cercle Artístic de Manresa, per aprendre la tècnica de la pintura a l’oli i encara continua vinculada al Cercle, però ara com a cap de taller d’aquarel-la. Aquesta activitat i les classes que imparteix a L’Atelier escola d’art, li serveixen per estar sempre en contacte amb aquesta tècnica. Continua participant de manera activa en els concursos de pintura ràpida de Catalunya i de fora, i hi ha obtingut diversos premis.

Premi Regió7 de Comunicació

A iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social, sobre temes de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, el Solsonès, la Cerdanya, l’Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat pel diari Regió7 i dotat amb 300 euros (impostos inclosos) i una subscripció electrònica a Regió7, valorada en 400 euros.

Atorgat a Ràdio Sallent, en el seu 40è aniversari. El jurat vol remarcar el mèrit de la seva trajectòria i el servei que presta al poble.

Ràdio Sallent és una de les emissores pioneres de la generació de ràdios municipals sorgides amb els primers anys de la democràcia, s’ha mantingut i viva i ha arribat al dia d’avui amb un notable nombre de col·laboradors i un informatiu local.

Premi Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves

A un article sobre el treball de recerca de batxillerat o cicles formatius fet el curs 2020/2021 que estudiï qualsevol aspecte de la Catalunya Central. Convocat i dotat pel Centre d’Estudis del Bages amb 300 euros (impostos inclosos) per als autors i una subscripció per dos anys a la revista Dovella per al professor tutor.

Atorgat a Xavier Peramiquel Castellà (tutor: Joan Adam Vidal, de l’Institut Mig-Món de Súria), pel treball La cançó als poemes: musiquem Perarnau, dedicat a la descoberta del poeta surienc Salvador Perarnau i Canal, al coneixement de la seva obra i a l’elaboració de dues composicions musicals a partir de dues peces de l’obra poètica d’aquest autor. S’ha valorat especialment el component creatiu del treball i la qualitat i mèrit de les composicions musicals elaborades per l’autor, que en el moment d’elaboració del treball era alumne de batxillerat a l’Institut de Súria i d’estudis musicals al Conservatori Professional de Manresa.

Xavier Peramiquel Castellà (Súria, 2003) ha estudiat el grau professional de música a l’Escolania de Montserrat i, posteriorment, al Conservatori Municipal de Música de Manresa. Ha cursat el batxillerat artístic a l’institut Mig-Món, de Súria. Actualment està estudiant el grau superior d’interpretació de violí al Conservatori Superior de Música del Liceu. A més, també forma part de l’orquestra de cambra Camerata Bacasis.

Actes de la quinzena dels premis Lacetània i Bages de Cultura

Les activitats a l’entorn del premi començaran el dia 12 de novembre i inclouen la gala de lliurament dels premis Lacetània, quatre presentacions de llibres, la lectura dramatitzada del premi El Galliner 2020, el lliurament del Premi Bages de Cultura 2021 i la projecció de curts del Premi Plácido 2020.

Presentació de ‘Pell de serp’, de Llorenç Capdevila (Pagès Editors)

12 de novembre, 19 h. Espai Òmnium (Sobrerroca, 28. Manresa)

Conversa de Llorenç Capedvila amb Jordi Estrada per presentar-nos una història emmarcada en la Catalunya dels últims cent anys, on la realitat i la ficció s’entrellacen en una trama apassionant d’intrigues i sorpreses.

Presentació de ‘Paraules forjades’, de Jaume Bonvehí (Edicions de l’Albí)

18 de novembre, 19.30 h. Espai Manresa 1522

Presentació a càrrec de Jaume Huch, editor; Xavier Melloni, autor del pròleg, i l’autor, amb la col·laboració de la flautista Susana Jaén, del tercer volum d’una sèrie de quatre poemaris inspirats en el Camí Ignasià, un viatge també interior, reflectit en els haikus d’aquest recull, escrit durant el trajecte basc. Organitzen: Ajuntament de Manresa, Manresa 2022, Camí Ignasià, Òmnium Bages-Moianès.

Gala de lliurament dels premis Lacetània

19 de novembre, 20 h. Teatre Conservatori de Manresa

Per tercera vegada, els renovats premis Lacetània de les Arts i la Cultura es lliuraran al teatre Conservatori, de Manresa, amb música i dansa en directe. Podeu reservar les vostres invitacions a les taquilles del Kursaal o a la web del Kursaal, aquí.

Lectura dramatitzada de ‘Petites addiccions i contradiccions’

21 de novembre, 12 h. Sala Petita del teatre Kursaal de Manresa

Lectura dramatitzada de l’obra guanyadora del Premi El Galliner de Textos Teatrals 2020, d’Adrià Serra. Direcció: Sílvia Sanfeliu. (invitacions a les taquilles del teatre Kursaal o a www.kursaal.cat).

Presentació de ‘Molt a favor’ (Eumo Editorial)

24 de novembre, 19 h. Espai Òmnium (Sobrerroca, 28. Manresa)

Presentació a càrrec del lingüista Rudolf Ortega, coautor del llibre que explica les 57 propostes per la llengua signades per ell mateix, Magí Camps, Míriam Martín Lloret, Maria Rodríguez Mariné, Ivan Solivellas, Pau Vidal i Enric Gomà.

Lliurament del Premi Bages de Cultura 2021

26 de novembre, 19.30 h. Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa

Acte de lliurament del 39è Premi Bages de Cultura.

Projecció de curts del Premi Plácido

27 de novembre, 19.30 h. Espai Plana de l’Om, de Manresa

Projecció de curts de l’edició 2020 del Premi Plácido, organitzada per Cineclub Manresa (invitacions a www.kursaal.cat).

Presentació de ‘Laya Films i el cinema a Catalunya durant la Guerra Civil’, d’Esteve Riambau (L’Avenç)

29 de novembre, 19 h. Espai Òmnium (Sobrerroca, 28. Manresa)

Presentació a càrrec de Jordi Bordas, crític de cinema, i Esteve Riambau, autor del llibre. Durant l’acte es projectarà un documental sobre la productora cinematogràfica creada a Barcelona a l’inici de la Guerra Civil. Organització: Cineclub Manresa i Òmnium Bages-Moainès, amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya i el Departament de Cultura.

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.