Amb la intenció de continuar commemorant un dels fets històrics més importants del municipi, l’Ajuntament d’Artés i el grup del museu d’història d’Artés organitzarà el 2 de gener un conjunt d’actes relacionats amb la Revolta dels Burots i amb la continuació de la recerca que s’està fent.
En primer lloc, el grup del museu organitzarà la gimcana infantil Juguem amb La Revolta dels Burots. La voluntat de fer didàctica la història local, farà que a través del joc es pugui explicar als infants i acompanyants, com va succeir i les conseqüències que hi van haver entorn del 2 de gener de 1917. El joc de pistes s’iniciarà a 2/4 de 5 de la tarda a la plaça Vella, davant del Museu d’història Pare Faura d’Artés. Al finalitzar hi haurà una mica de berenar per als participants a la Plaça 1 d’Octubre de Cal Sitges.
A 2/4 de 7 al complex de Cal Sitges, s’explicarà com està avançant la recerca d’un dels personatges importants del municipi i clarament relacionat amb els fets de la Revolta dels Burots, el metge que va treballat amb Ramon y Cajal, Claudi Sala i Pons. La historiadora local Mireia Vila exposarà la informació que ha anat trobant, i com ha de seguir la línia de la recerca.
A continuació en Josep Maria Torné i Pinyol farà la presentació del llibre Molta terra catalana a l’Havana, obra de divulgació històrica que posa de relleu la importància de l’emigració catalana a l’Havana en el període que abraça de primers del segle XIX fins als anys trenta del segle XX, a partir de l’estudi del patrimoni material, en molts casos desconegut, que els catalans hi van deixar. Dins de l’obra hi consten 121 relats històrics, d’entre els quals alguns de la família artesenca de Can Crusellas relacionada amb can Berenguer.
Finalment, a les 8 del vespre es realitzarà el passi del documental La Revolta dels Burots, l’emancipació d’un poble esclau, que explica, a través de la visió de diferents historiadors i de seqüències teatralitzades, què va passar durant l’any 1917 al poble d’Artés i quines conseqüències va tenir per al municipi. Produït per Aya Films, el documental es va realitzar l’any del centenari amb la participació de moltíssims artesencs i artesenques.
Així doncs, Artés aprofitarà una data importantíssima pel municipi, el 2 de janer, per valorar la història i la seva recerca, i els historiadors/es que continuen treballant dia a dia per conservar la memòria local.