19 de juliol de 2024

Manresa retrà homenatge a Rosa Toran

Manresa retrà homenatge a Rosa Toran Rosa Toran. Arxiu Regio7 - Mireia Arsó

La trobada tindrà lloc el 29 de juny a la Plana de l’Om i hi participaran alumnes de secundària que han visitat camps nazis.

La feina incansable de Rosa Toran Belver (Manresa, 1947-el Masnou, 2023) per mantenir viva la memòria dels deportats als camps de concentració nazis serà reconeguda el dissabte 29 de juny (18.30 h) en un acte d’homenatge que tindrà lloc a l’Espai Plana de l’Om de Manresa. L’acte portarà el títol “Retorn a Mauthausen. Homenatge a Rosa Toran” i està obert a tota la ciutadania, organitzat per l’Ajuntament de Manresa, l’Associació Memòria i Història de Manresa i els instituts que formen part del Projecte Manresa-Mauthausen.

Nascuda a la capital bagenca el 5 de novembre de 1947, la historiadora Rosa Toran era neboda de Bernat Toran, deportat i assassinat a Gusen quan tenia 23 anys. A partir d’aquest vincle familiar, va ser membre activa de l’Amical de Mauthausen, una entitat de la qual en va arribar a ser presidenta. L’any passat va morir el 30 de juny i ja no va ser a temps de participar en els actes internacionals de commemoració de l’alliberament dels camps de Mauthausen, Gusen i Ebensee.

Des de l’Amical, la manresana va impulsar els viatges d’alumnes de secundària als camps. Per aquest motiu, l’homenatge tindrà la presència de l’alumnat dels instituts del Projecte Manresa-Mauthausen, que al maig va anar a Àustria pels esmentats actes de l’aniversari de l’alliberament dels camps. En la trobada del dia 29 de juny, els joves explicaran la seva experiència a partir de la projecció d’imatges del viatge, lectures i interpretacions musicals.

Així mateix, intervindran representants de l’Amical de Mauthausen, familiars i amics de Rosa Toran.

Retorn a Mauthausen. Homenatge a Rosa Toran Belver

Notícia apareguda al diari Regio7 - 21/06/2024
Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.