6 de setembre de 2024

Més d’un miler de persones participen en una nova edició de les Visites a la Manresa Desconeguda

Més d’un miler de persones participen en una nova edició de les Visites a la Manresa Desconeguda Visita al santuari de la Salut de Viladordis. Fotografia: Ramon Cornet (CEB)

Les singulars visites al patrimoni menys conegut de la ciutat que es fan des de ja fa molts anys en el marc de la Festa Major, s’han tornat a realitzar amb èxit d’organització i d’assistència, que enguany s’han centrat a la zona de Viladordis i les Marcetes, així com a espais poc coneguts de la Seu. Hi han participat un total de 1.085 persones, que haurien estat més, ja que dijous la pluja intermitent va restar alguns visitants.

Les Visites a la Manresa Desconeguda d’aquest 2018 s’han centrat en la zona de Viladordis i les Marcetes, amb unes visites que han inclòs l’església de la Salut i el mas d’origen medieval de les Marcetes i la Central Hidroelèctrica. També s’ha fet una visita inusual als espais menys coneguts de la Seu.

A la visita de dimarts a la Central Hidroelèctrica de les Marcetes hi van participar 335 persones organitzades en 12 grups que van arribar en autocar i un grup que va fer el trajecte en bicicleta. Allà es va poder visitar la casa dels tècnics, l’arribada del canal i les comportes que distribueixen l’aigua als salts, la sala de turbines i el canal de retorn de l’aigua, un cop s’ha utilitzat, al cabal del Llobregat. Personal d’Hidrodata va fer la part més tècnica de les explicacions i els guies del Centre d’Estudis del Bages i de Turisme Manresa van fer les explicacions de descripció de tot el complex i de la seva història.

L’endemà, dimecres, es van visitar els espais menys coneguts de la basílica de la Seu de Manresa, des de les estances i els elements més antics que es conserven, relatius a l’església romànica, passant per la capella de Sant Agustí i la capella dels Favets i travessant la sala gòtica fins a acabar a l’Arxiu de la Seu, on l’actual arxiver, Abel Rubió, va explicar el valor del patrimoni documental que s’hi conserva. Van participar-hi 450 persones en 18 grups, que van ser guiats per membres dels Amics de la Seu i del Centre d’Estudis del Bages.

I el tercer dia, ahir dijous, malgrat la pluja intermitent, es va poder fer la visita prevista a la zona de Viladordis i les Marcetes. En primer lloc es va visitar l’església romànica de la Salut de Viladordis, on es va explicar la història de l’església i les característiques de l’edifici, que està molt ben conservat i museïtzat gràcies a l’acció que se’n fa des de la parròquia. També es va fer una explicació de les troballes arqueològiques que s’han fet al llarg dels anys en aquesta zona i que representen les empremtes del poblament més antic del terme de Manresa.

A continuació, i gràcies a l’amable acollida de la família Altimiras, es van visitar les parts més antigues del mas de les Marcetes, d’origen medieval, i els espais productius més singulars, amb el trull i la premsa d’oli i les tines del vi. La visita va acabar amb un tast de síndria, meló i tomàquets dels productors de l’horta de Viladordis, amb Mengem Bages i la col·laboració de l’Anella Verda. El tast s’havia de fer al bosc de les Marcetes, però la pluja va fer que es traslladés als coberts del mas.

Tot i la pluja, unes 300 persones van participar en la visita de les quals, prop de 40 van arribar caminant acompanyades per guies del Centre Excursionista de la Comarca del Bages (CECB) i unes 15 persones van arribar en bicicleta guiats per MBICI. La previsió de visitants era de 475 persones, però la pluja continuada va fer que una part finalment no hi participés.

Un nou sistema d’organització dels grups

Per segon any s’ha aplicat el sistema de recollir els tiquets a l’avançada per a totes les visites, amb l’objectiu d’evitar cues i facilitar l’organització. Els tiquets s’han recollit anticipadament a l’Oficina de Turisme a partir del divendres 17 d’agost i tots els participants a les visites han coincidit a  remarcar la facilitat i la millora en l’organització que aquest sistema representa. Així s’eviten llargues cues i les visites són més fàcils de programar per tal que siguin fluides i satisfactòries per tothom.

Una activitat col·laborativa i participada

L’organització de les visites ha estat a càrrec de l’Ajuntament de Manresa, el Centre d’Estudis del Bages i Manresa Turisme i ha estat possible gràcies a la col·laboració de la família Altimiras-Vasco, el Centre Excursionista de la Comarca del Bages, Jordi Espuña, Hidrodata, MBICI, la Parròquia de Santa Maria de Viladordis, la Seu de Manresa, els Amics de la Seu, l’Anella Verda i Mengem Bages.

És aquesta col·laboració d’agents diferents que les fa tan participades i enriquidores i els dona un aire familiar molt singular. També la bona disposició dels participants les converteix en una trobada molt agradable i esperada per molts dins el programa de Festa Major. Al voltant de la descoberta del patrimoni, doncs, es generen sinergies de col·laboració i participació molt positives.

Més informació: Documents

Vols compartir aquest contingut?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.