L’any 1912 es va descobrir a Súria un jaciment potàssic únic a Catalunya, el primer de la Península i el tercer del món.
El nou llibre d’Albert Fàbregas ofereix centenars d’imatges històriques de les mines de Súria, Cardona, Sallent i Balsareny, amb àmplies descripcions del context en què va néixer el sector i es va desenvolupar en les primeres dècades del segle XX. També hi ha referències als diversos projectes miners que no van arribar a materialitzar-se.
A partir d’aquell moment es va iniciar l’anomenada «febre de la potassa», una cursa sense precedents per descobrir nous jaciments d’aquest producte estratègic i essencial per a la fabricació d’adobs. Ràpidament es van construir instal·lacions extractives, primer, a Súria, i després a Cardona, Sallent i Balsareny, convertint així la comarca del Bages en un dels centres de producció d’aquest mineral més importants del món.
300 imatges històriques ens conviden a fer un recorregut per la Catalunya minera d’ara fa cent anys. Les primeres instal·lacions en superfície, tot i que incorporen avenços tecnològics rellevants, no són representatives de la transcendència d’aquesta activitat industrial. El veritable tresor d’aquestes imatges s’amaga sota terra, a molts metres de profunditat. Lluny de la superfície, tot un laberint subterrani de pous i galeries ens sorprèn per la seva magnitud i bellesa, però, alhora, ens evoca el treball esgotador d’uns miners que, mitjançant unes jornades laborals interminables i amb uns mitjans tècnics i de seguretat precaris, van ser capaços de traçar quilòmetres i quilòmetres de galeries.
Una mirada a un món desconegut. Un viatge a la Catalunya subterrània.
La presentació del llibre serà el dimarts dia 13 de desembre, a les 19:00 h a la Sala d’Actes del Casino de Manresa.